Evropa i Sjeverna Amerika će se sudariti
Ilustracija

PREDVIĐANJE

Evropa i Sjeverna Amerika će se sudariti

Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Evropu prema Novom svijetu i da je Kristofor Kolumbo imao vremena pričekati nekoliko stotina miliona godina mogao je jednostavno zakoračiti u Ameriku, piše u utorak list Christian Science Monitor

Naučnici s australijskog univerziteta Monash u Melbourneu objavili su u časopisu "Geology" otkriće prvih znakova mogućeg približavanja dva kontinenata u obliku "embrionske" subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vrijeme "sudara" Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina.

Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australijski geolozi izradili su mapu okeanskog dna i pronašli mjesto koje se počelo lomiti, što bi moglo značiti početak nove faze u Wilsonovom ciklusu, nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru Johnu Wilsonu, koji je otkrio da se okeani periodično, u razdoblju koje se mjeri stotinama miliona godina, otvaraju i zatvaraju.

"Otkrili smo početak aktivnog procesa – poput embrionske  subdukcijske zone", kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte. Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj ljestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan zemljotres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prijestolnica pretvorena u ruševine i koji je kao posljedicu imao smrt 60 hiljada ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.

"Znatna seizmička aktivnost, uključujući zemljotres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području", rekao je Duarte. "Po prvi put uspjeli smo dokazati ne samo da je to zaista tako, već i da se radi o aktivnom procesu", kazao je.


(Izvor: Tehnologija.me)