Hrvatska policija upozorava na nove prevare preko elektronske pošte
Ilustracija

Tehnologija - Internet

Hrvatska policija upozorava na nove prevare preko elektronske pošte

Hrvatska policija upozorila je na novu prevaru posredstvom elektronske pošte, koja se sastoji u tome da prevaranti prate korespondenciju trgovačkih društava i kupaca i kada dođe vrijeme za plaćanje robe, uključuju se i šalju "žrtvama" lažne poruke.

"Osumnjičeni šalju žrtvama lažne poruke vrlo slične prethodnim porukama trgovačkog društva koje isporučuje robu, praveći se da isporuku šalju u ime tog trgovačkog društva. Pri tome tvrde da je promijenjen broj računa putem kojeg je potrebno izvršiti plaćanje i daju podatke o drugom računu koji su otvorili u svrhu prevare", navodi se u obavještenju policije.

Policija je upozorila pravna i fizička lica, koja bi se mogla suočiti sa ovakvim vidom prevare, da, ukoliko u poslovnoj korespondenciji elektronskom poštom prime poruke kojim ih trgovačka društva sa kojima posluju obavještavaju da su u međuvremenu promijenjeni banka i račun na koji je potrebno izvršiti uplatu za kupljenu robu, prije nego što izvrše uplatu, telefonom provjere sa prodavcem vjerodostojnost takve poruke.

 

Izvor (Nezavisne novine)