Gerontološki centar u Nišu u totalnom karantinu: Dozvoljavali posjete i izlaske, direktor uhapšen
Gerontološki dom u Nišu

Gerontološki centar u Nišu u totalnom karantinu: Dozvoljavali posjete i izlaske, direktor uhapšen

Od 256 štićenika Gerontološkog doma u Nišu virusom korona zaraženo je 140, kao i četiri zaposlena, rekao je pokrajinski sektetar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da su ovo rezultati samo jednog dijela testova, dok se ostatak još uvjek čeka.

"Ovo je posljedica neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa gdje smo ustanovili čitav niz nepravilnosti. Dozvoljavane su posjete rodbine. Dozvoljavani su izlasci štićenika van doma što je od početka zabranjeno i naloženo rukovodiocima. Nažalost, imamo indicija i da su se krili simptomi bolesti kod nekih korisnika. Cio centar je u izolaciji, skoro smo pri kraju prebacivanja oboljelih. Novi dio Kliničkog centra smo oformili i imamo na raspologanju još 460 kreveta. Velika stvar je što smo u Leskovcu pripremili kovid bolnicu i ovih dana će biti potpuno spremna - rekao je Gojković i dodao da je zbog ovih grubih prekršaja uhapšen direktor Doma, prenosi Tanjug.

Pokrajinski sekretar je upozorio kakve posljedice mogu da nas zadese ako samo jedna osoba grubo prekrši pravila.

"To je još jednom pokazatelj da sve mjere koje smo uveli nisu restriktivne same po sebi i sada smo vidjeli šta može da se dogodi kada jedan pojedinac ne poštuje mjere i šta može da se dogodi nepoštovanjem mjera i principa", kazao je sekretar.

Tiodorović: Izuzetno ozbiljna i neočekivana situacija u Nišu

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je danas da je infekcija korona virusom u Gerontolškom centru u Nišu izuzetno ozbiljna i teška i da nije bila očekivana, kao i da je uslijedila nakon što se posljednjih dana stekao utisak da se smanjuje pritisak prema Kliničkom centru Niš i da se "plima koja dolazi sa juga smanjuje".

U Gerontološkom centru u Nišu 140 štićenika je zaraženo korona virusom, kao i četvoro zaposlenih.

Tiodorović je, na konferenciji za štampu, rekao da se iz toga vidi do čega može doći zbog neodgovornosti onih koji moraju da poštuju mjere i sprovode ih u svojim ustanovama.

Svi, kako je prenio, su u izolaciji, kao i preostalih 77 negativno testiranih radnika koji su ostali u centru.

Kazao je da se završava prebacivanje pozitivnih štićenika i radnika u Klinički centar, koji je sve zbrinuo.

Tiodorović je kazao da je otvaranjem novog dijela Kliničkog centra i obezbjeđivanjem da može funkcionisati kao kovid bolnica dobijeno još 460 postelja na raspolaganje.

"U ovoj fazi ćemo moći da izvršimo obavezu prema jugoistoku Srbije da zbrinemo sve kojima je neophodna medicinska pomoć. Velika je stvar što smo u Leskovcu pripremili bolnicu, koja će do kraja dana biti spremna I kadrovski opremljena", prenio je on.

Tiodorović je ponovio da je ulazak infekcije u Gerontološki centar u Nišu veliki udar, zbog velikog broja pozitivnih lica, čije je stanje za sada u fazi lake kliničke slike, ali pošto se radi o stariji ljudima, hroničnim bolesnicima sa velikim komorbiditetom, to ne znači mnogo.

"Svi radnici Kliničkog centra trudiće se da ne dođe do najstrašnijeg rezultata. Pozivam sve koji vode takve i slične ustanove da shvate da ne treba biti emotivan u situaciji kada trebate sprovoditi zakon, kada treba da sprovodimo mjere kojima smanjimo mogućnost zaražavanja", kazao je on, dodajući da oni koji su posećivali štićenike te ustanove nisu učinili ništa dobro članovima svoje porodice ili prijateljima.

Podvukao je da je nephodno da se do kraja ponašamo vrlo odgovorno i sa gvozdenom disciplinom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.