Niko od nas sa sigurnošću ne može reći da nije nosilac virusa, stigmatizacija neetička i logički neodrživa
ilustracija

otkriti kako je došlo do objavljivanja spiska sa podacima oboljelih od koronavirusa

Niko od nas sa sigurnošću ne može reći da nije nosilac virusa, stigmatizacija neetička i logički neodrživa

Nevladina organizacija (NVO) Juventas je najoštrije osudila objavljivanje spiska sa podacima preko 60 osoba oboljelih od COVID-19, pozvala nadležne da hitno otkriju kako je došlo do tog teškog incidenta i da zaustave slična narušavanja ljudskih prava.

Iz te NVO su kazali da prepoznajući i pozdravljajući napore i aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje u borbi protiv virusa korona, najoštrije osuđuju objavljivanje spiska sa podacima preko 60 osoba oboljelih od COVID-19.

„Pozivamo nadležne da hitno otkriju kako je došlo do ovog teškog incidenta i zaustave slična narušavanja ljudskih prava crnogorskih građana i građanki“, poručili su iz Juventasa.

Oni su istakli da je pored zdravlja, neophodno zaštiti i očuvati privatnost pacijenata, zbog čega je, kako smatraju, važno da Vlada Crne Gore i nadležni organi pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku da su ovakvi postupci nedopustivi, ustanovljavajući personalnu odgovornost.

„Da li je do objavljivanja došlo greškom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca ili pak neodgovarajućim sistemom zaštite podataka, samo su neka od pitanja na koja javnost mora dobiti odgovor, a institucije moraju uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se slučaj ispitao, odgovorni procesuirali i kako se slične stvari ne bi ponavljale“, rekli su iz Juventasa.

Takođe, kako su istakli, potrebno je da javnost što prije bude upoznata i sa konačnim stavom nadležnih o potencijalnom objavljivanju spiska sa matičnim brojevima osoba u samoizolaciji, do kojeg je došlo 21. marta.

„Svjedoci smo da je na društvenim mrežama kružio pomenuti spisak. Imajući u vidu značaj te informacije, nadležni moraju pokazati jasnu volju i uložiti dodatne napore kako bi se ovo pitanje riješilo, te kako bi se uklonile sve nedoumice i eventualno preduzele mjere u odnosu na one koji su odgovorni ako je došlo do objavljivanja spiska“, poručili su iz te NVO.

Oni smatraju da posljednji slučaj objavljivanja spiska osoba oboljelih od covid-19, ali i brojne situacije u prethodnom periodu, kao što je veb aplikacija koja je locirala građane u samoizloaciji, „ukazuju na opasnost i posljedice prvobitnog objavljivanja spiska osoba u samoizolaciji od strane Vlade Crne Gore“.

„Čini se da sam postupak nije bio pažljivo odmjeren i odgovarajuće iskomuniciran, zbog čega je otvoren prostor za dalja kršenja prava na privatnost kojima smo svjedočili u prethodnom periodu. Podsjećamo, ograničavanje prava na privatnost u cilju zaštite javnog zdravlja je moguće samo kada je to neophodno u demokratskom društvu, odnosno kada su iskorišćene sve druge alternative“, ocijenili su iz Juventasa.

Apelovali su da u novonastaloj situaciji svi budu tu jedni za druge, jer je ovo, kako su kazali, borba svih za sve, „da poštujemo instrukcije, ali i privatnost drugih“.

„Niko od nas danas sa sigurnošću ne može reći da nije nosilac virusa, stigmatizacija je ne samo neetička, već i logički neodrživa. Niko od nas ne želi da se ispune naši strahovi i da se pandemija proširi, ali podjednako je važno da u ovako izazovnoj i napetoj situaciji ne podlegnemo panici niti „lovu“ na zaražene i potencijalno zaražene, već da pokažemo najviši stepen solidarnosti, brige za druge, podrške i odgovornog ponašanja, te da poštujemo etička načela i univerzalne vrijednosti ljudskih prava.  Čuvajući sebe, čuvamo druge i obratno- čuvajući druge, čuvamo sebe“, rekli su iz te NVO.

Oni su apelovali i na ljude koji potencijalno posjeduju navedeni spisak da se suzdrže od njegove upotrebe i dalje distribucije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.