Vaterpolista Damjanović u Francuskoj: Imao sam priliku da se vratim kući, ali nisam htio da rizikujem
Damjanović u Francuskoj, foto: Privatna arhiva

Vaterpolista Damjanović u Francuskoj: Imao sam priliku da se vratim kući, ali nisam htio da rizikujem

Iz gradića Harnes (Arn) na sjeveru Francuske javio se Novljanin, rodom iz Baošića, vaterpolista Marko Damjanović.

U Francuskoj je već petu sezonu. Došao je u septembru 2015. na poziv vaterpolo kluba Sport Nautique de Harnes. Prve četiri sezone bio je igrač prve ekipe i trener mlađih kategorija. Na kraju prošle sezone zbog povrede morao je da završi igračku karijeru. Ali, ubrzo je dobio predlog kluba da kao trener preuzme prvu ekipu i nastavi da trenira mlađe, što je prihvatio!

Međutim, već mjesec  nema ni utakmica niti treninga. KOVID 19 je sve, priča Marko.

Po broju od preko 4000 smrtnih slučajeva Francuska je postala četvrta zemlja u Evropi, poslije Italije, Španije i Njemačke.

"Ovdje, kao i širom svijeta, život je stao! Stanje opšteg karantina! Radi još po koji supermarket i apoteka, u skraćenom radnom vremenu.

Kretanje je od 21:00 do 05:00 strogo zabranjeno, a u drugom dijelu dana moguće je, uz određene potvrde, otići u nabavku osnovnih sredstava. Obavezno sami, bez pratnje.

Moguće je izaći iz kuće, imati sportsku aktivnost, ne dužu od 45min-sat u krugu ne većem od 3km od adrese prebivališta, na distanci od drugih.

Nije lako prilagoditi se životu u ovakvim okolnostima. Pogotovo ako su dani do tada bili praktično ispunjeni. Tokom boravka u dvorištu moje kuće ovdje u Arnu, često prokomentarišem sa komšijama iz okolnih kuća, kako nam svima nedostaju radne obaveze i dani ispunjeni i isplanirani, što poslom, što drugim stvarima. Ali svjesni smo činjenice da samo uz disciplinu možemo prebroditi i tu strašnu koronu".

Francuska ima jako zdravstvo,  nema maski u apotekama, ali svi ih nose

"Ovdje je postala praksa da predsjednik države, ili neko iz Vlade, svakodnevno u večernjem terminu, na gotovo svim tv kanalima, uživo izdaje saopštenje. Francuska je veoma ozbiljna i jaka zemjla, u svemu, pa i u zdravstvu, tako da nema problema što sa medicinskom opremom i uslovima, jedino što sam primjetio jeste to da po apotekama teško mogu da se nađu zaštitne maske", kaže Damjanović za Radio Jadran.

Napominje da su naredbe uvijek iste, da se poštuje karantin i izlazi samo u slučaju da se baš mora. Ne bih rekao da među stanovništvom vlada panika, ali ipak strogo se propisi poštuju. U prodavnicama su svi sa maskama, rukavicama i drži se distanca izmedju ljudi.

Posljednja 4 dana u Francuskoj, broj oboljelih, na žalost i preminulih, u velikom je rastu. Boji se da će sljedećih par dana stanje biti slično Italiji i Španiji. U sjevernoj regiji u kojoj i  on živi, stanje nije toliko alarmantno. Nema mnogo oboljelih, jer su gradovi dosta manji i lakše je kontrolisati situaciju sa ljudima i karantinom. Stanovnici shvataju  novonastalu situaciju. Izlazi se samo po ono najneophodnije, do prodavnice i apoteke. U slučaju kršenja propisa kazne su od 135€ do 3000€, kao i pritvor.

Prodavnice su, uglavnom, dobro opremljene, svakodnevno se obnavljaju zalihe. Policijski čas je od 21:00 do 05:00 sati.

Mogao je da se vrati u Baošiće, ali …

Stanje karantina je najavljeno do 15. aprila, mada već se uveliko priča da će biti produženo do početka maja.

Vaterpolista ističe da je imao priliku da se vrati kući, letom Montenegro Airlines-a,koji je Vlada CG organizovala, u rodnu Boku i moje Baošiće. Ali nije želio da rizikuje da u putu do kuće, bude zaražen, pa da, ne znajući to, zarazi i drage osobe, porodicu i prijatelje!

Zbog nastale situacije sa korona virusom, upitno je da li će takmičenja za sve kategorije vaterpolista biti nastavljena.

"Do tada sjedimo kod kuće i čekamo", kaže Damjanović.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.