Janjušević uputio prijedlog mjera Vladi: Povećanje plata zdravstvu, obustava izvršenja, otvaranje socijalnih prodavnica...
Zdravko Janjušević

Janjušević uputio prijedlog mjera Vladi: Povećanje plata zdravstvu, obustava izvršenja, otvaranje socijalnih prodavnica...

NVO "Bjelopoljski demokratski centar" uputila je prijedlog mjera Vladi Crne Gore u cilju prevazilaženja novonastale situacije pojavom COVID -19.

Izvršni direktor ove NVO Zdravko Janjušević predložio je 14 mjera.

Prva je da Vlada Crne Gore donese odluku o obustavi izvršenja od strane javnih izvršitelja u naredna tri mjeseca.

Zatim slijede, donošenje odluke o Zatvaranju zelenih i stočnih pijaca u trajanju od 30 dana, ukidanje plaćanja službenih mobilnih telefona svim javnim funkcionerima i službenicima do kraja 2020.godine;( ili svođenje na minimum), povećanja plataža za bar 10% zdravstvenim radnicima, ukidanje fonda iz kojeg se opredjeljuju sredstva shodno odlukama Komisije Vlade Crne Gore za  sredstva za stanove i kredite državnim funkcionerima i službenicima za 2020.

Janjušević je predložio da Vlada Crne Gore donese privremenu ili ,,lexspecialis“ uredbu, kojom bi se bivšim invalidima rada omogućila uplata doprinosa i povezivanje radnog staža čime bi se omogućili uslovi za nesmetan odlazak u penziju.

"Da Vlada Crne Gore donese odluku o uplati doprinosa za PIO i Zdravstveno Osiguranje, kojom bi omogućili povezivanje radnog staža i sticanje prava na penziju", navodi Janjušević.

Kao mjeru iz ove NVO predlažu i donošenje odluke o otkupu poljoprivrednih proizvoda i tržišnih viškova (registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, zakupcima prodajnih mjesta , prodajnih tezgi i sl.), zatim donošenje odluke  lex specijalis o penzionisanju lica koja se nalaze na evidenciji ZZZCG( starosne dobi 60 godina + 20 godina radnog staža bez obzira na polnu strukturu), kao i donošenje odluka o povećanju naknade za staračke naknade stečene  po osnovu bavljenja poljoprivredom za 30%.

Janjušević predlaže da Vlada donese odluku o direktnoj pomoći privrednim društvima , DOO,AD, STR ,PREDUZETNIK , koji imaju 2 i ,ili više zaposlenih.

"Kroz ovu mjeru je neophodno napraviti kriterijume kao što su sopstveni proztor, zakupnina , broj zaposlenih lica", pojašnjava on.

Osim toga Janjušević smatra da je potrebno da Vlada CG donese odluku o otvaranju socijalnih prodavnica(da se distribuira zaplijenjena roba, socijalnim slučajevima, marginalizovanim grupama), da se donese odluka o uspostavnjanju tržišnih cijena za osnovne životne namirnice, kao i da se donese odluka o materijalnoj pomoći za građane koji su bez primanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.