Foto: PR Centar

Eraković i Lazović o situaciji u CG

"Zdravstveni sistem spreman za probleme koji slijede, što manje kontakata"

"Zdravstveni sistem CG je apsolutno spreman, a to se do sada i pokazalo. Možemo da se na kvalitetan i pravi način suočimo sa problemima koje imamo i koje tek očekujem", saopštio je na konferenciji za medije direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković.

On je istakao da su svi zdravstveni radnici spremni da pomognu.

"Imamo opremu, imamo kadar, imamo volju. Najmanje što možemo da tražimo od vas da pomognete i sebi i nama", kazao je Eraković.

erakovic

Eraković, foto: PR Centar

On je dodao da su potrebna tri faktora kako bi uspješno prebrodili aktuelnu situaciju sa korona virusom - mjere NKT, spremnost zdravstvenog sistema, i odgovoran odnos građana.

Eraković ja kazao da je u KCCG trenutno 16 pacijenata sa korona virusom i da su svi stabilnog stanja. Četri pacijenta je Internoj klinici, na intenzivnoj njezi, dok je jedan pacijent priključen na respirator.

"Imamo četiri pacijenta na intenzivnoj jedincii i čim se tamo nalaze, dovoljno vam govori da su kompleksni pacijenti. Tri su stablno i imamo jednog koji se nalazi na respiratoru i u ovom trenutku je životno ugrožen", rekao je on.

"Slijedi težak period, učinimo da ne bude teži", naglasio je Eraković.

lazovic

Lazović, foto: PR Centar

Šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, pojasnio je da je jučerašnja mjera NKT o zabrani izlaska donijeta jer je primijećeno da je veliki broj građana izlazio napolje čim je došlo lijepo vrijeme. 

"Nije to nikakav policijski čas, ni strogoća, već prevencija. Ako nam vi ne izađete u susret, naše mogućnosti će biti male.Što manje kontakata,okupljanja i na taj način ćemo dobiti svaku bitku, pa i za naše zdravlje", naglasio je Lazović.

Prema njegovim riječima crnogorski zdravstveni sistem računa na 2.030 ljekara, kao i na 3.223 medicinske sestre.

Lazović je saopštio i da su zatvoreni podgorički domovi zdravlja - Studentska ambulanta, Gornja Gorica, Zabjelo, Centar, Zlatica.

U izolaciji su 82 medicinska radnika iz bolnice u Baru, a zatvoreno je više odjeljenja.

"Iz KCCG su tamo otišli ginekolozi, instrumentalisti, babice... Sve bolesnike sa područja Bara smo opskrbili"", naglasio je Lazović.

On je dodao da su u jednom trenutku odlučili da pozovu sve specijalizante.

"Nemamo mogućnost da se odreknemo bilo kog ljekara u zdravstvenom sistemu. Važno nam je da imamo sve zdravstvene radnike u državi na usluzi. 79 specijalizanata je trenutno pod nadzorom, pridržavamo se mjera IJZ."

Na pitanje o terapiji za oboljele, Lazović je pojasnio da se terapija pacijentima prilagođava na dnevnom nivou.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.