Ovo su izuzeci od zabrane izlaska iz objekata stanovanja
ilustracija, Foto:Uprava policije

Ovo su izuzeci od zabrane izlaska iz objekata stanovanja

Operativni štab za podršku privredi pojasnio je koji su izuzeci od zabrane izlaska iz objekata stanovanja. Objavljen je i primjer Potvrde o izuzetku od zabrane, odnosno od ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti COVID 19.

 Nacionalnog koordinacionog tijela za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, naredio je zabranu izlaska iz objekta stanovanja građanima, ponedjeljkom do petka u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedjeljka u 5 časova. Izuzetno za vrijeme trajanja ove zabrane, lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta.

Operativni štab za podršku privredi izdao je obavještenje u cilju pojašnjenja izuzetih od ove naredbe:

" U cilju obavljanja redovnih radnih zadataka i pružanja usluga od javnog interesa koji su nezamjenljiv uslov živata i rada građana, izuzimaju se od zabrane izlaska iz objekta stanovanja od ponedeljka do petka, u vremenu od 19 časova do 5 časova narednog dana, a subotom od 13 časova do ponedeljka u 5 časova, zaposleni u zdravstvu, inspekcijskim organima, sudstvu i tužilaštvu, policiji, vojsci, vatrogasnim službama, komunalnim službama, medijima-uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivrednim djelatnostima i privrednim subjektima koji vrše:
- Snabdijevanje električnom energijom i ostalim energentima
- Elektronske komunikacije i radio-difuzija
- Promet i prevoz roba
- Špediciju
- Poštanske i kurirske usluge 
- Dostava hrane i ljekova u skladu sa Naredbom
- Proizvodne djelatnosti koje podrazumijeavju smjenski rad
- Trgovina na veliko i trgovina na malo, u skladu sa propisanim izuzecima
- Građevinske djelatnosti 
- Poslove obezbjeđenja i održavanja objekata
- i drugi poslovi neophodni za funkcionisanje sistema potrebnog za zivot ljudi.".

Objavljen je i primjer Potvrde o izuzetku od zabrane, odnosno od ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti COVID 19.
Poslodavac će izdavati pojedinačne potvrde koje će sadržati sledeće podatke:

- Ime i prezime zaposlenog, 
- Datum rođenja,
- Broj lične karte/pasoša,
- Prebivalište, 
- Poslove koje obavlja,
- Vrijeme dolaska i odlaska sa posla (obuhvata i rad u smjenama).

Primjer potvrde može se preuzeti sa OVOG LINKA.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.