Dr Borovinić Bojović zahvalila Mitropoliji na donaciji dva respiratora
Jelena Borovinić Bojović

Načelnica pulmološke klinike KCCG

Dr Borovinić Bojović zahvalila Mitropoliji na donaciji dva respiratora

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra CG, dr Jelena Borovinić Bojović gostujući u četvrtoj epizodi serijala internet litije zahvalila se Mitropoliji crnogorskoj primorskoj na dva respiratora donirana od njihove strane u ovim teškim vremenima.

"U ime svih ljekara i zdravstvenih radnika htjela bih da se zahvalim Mitropoliji crnogorsko primorskoj na prilogu u vidu dva respiratora koja su u ovom periodu epidemije koronavirusa dobrodošla našem zdravstvenom sistemu”, izjavila je načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Ona je govoreći o djelovanju korone virusa na čovjekov respiratorni sistem istakla da je problem kod ovoga virusa koji pripada široj familiji Korona virusa taj, što se prvi put javlja kod ljudske populacije na koju je prenešen sa životinjskog svijeta.

"Kao svaka nova bolest ili novi virus i ovaj trenutni predstavlja neminovan izazov za globalni zdravstveni sistem”, kazala je načelnica pulmološke klinike.

Ona je navela i to da je dodatni problem taj što se simptomi javljaju individualno i da im je potreban period od 3-4 do 14 dana.

"Period inkubacije odnosi se na trenutak kada virus uđe u čovjekov organizam do pojave prvih simptoma. Bitno je navesti i postojanje asimptomata, to jest osoba kod kojih su simptomi minimalni ali koji su takođe potencijalna opasnost za druge ljude i okolinu. Zbog toga je bitan period samoizolacije u trajanju od 14 dana", pojasnila je Borovinić-Bojović.

Ona je kazala da kada je u pitanju primjena respiratora da se oni koriste u najtežim slučajevima kojih ima u procentima 5-6% a koji zahtijevaju vještačko disanje posredstvom respiratora.

"Ono što je jako bitno za nas jeste da se broj oboljelih drži na pristojnom nivou kako se zdravstveni sistem ne bi zatrpavao. Ogromni priliv pacijenata predstavlja problem ne samo za naš već i za svaki zdravstveni sistem u svijeti jer u takvim situacijama nije moguća kvalitetna pažnja i ophođenje prema oboljelima. Za sada naše zdravstvo posjeduje dovoljan broj respiratora ali svakako bih još jednom apelovala na javnost da se pridržavaju preventivnih mjera izdatih od strane Nacionalnog koordinacionog tima”, istakla je na kraju razgovora Borovinić-Bojović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.