Na Univerzitetu Crne Gore nastava će se održavati putem interneta
UCG

Preko virtuelnih interaktivnih učionica

Na Univerzitetu Crne Gore nastava će se održavati putem interneta

Na Univerzitetu Crne Gore nastava će se održavati putem interneta, i to preko virtuelnih interaktivnih učionica u realnom vremenu, saopšteno je iz UCG-a.

Kako su naveli, onlajn nastava na UCG, održava se putem ZOOM aplikacije, za čije korišćenje je Centar informacionog sistema Univerziteta kreirao uputstvo za nastavnike, kako bi riješio nedoumice i olakšao im rad u novim uslovima.

„Od 16. marta, kada je nastava obustavljena usljed globalne pandemije izazvane virusom COVID19, dekani su po preporuci Rektorata UCG-a, organizovali nastavno osoblje da održe kontinuitet nastave, ali u virtuelnim učionicama“, kaže se u saopštenju, prenosi MINA.

Za ZOOM aplikaciju, kako su pojasnili nalog se otvara na adresi https://zoom.us/ gdje se registruje predavanje, u okviru kojeg veći broj studenata može interaktivno učestvovati.

„Besplatna verzija omogućava trajanje predavanja do 40 minuta“, istakli su iz UCG-a.

Navode da je nakon isteka tog vremena moguće nastaviti tako što se kreira novo onlajn predavanje, a nastavno osoblje ima slobodu da izabere najbolji vid predavanja u zavisnosti od prirode predmeta.

Iz UCG-a su objasnili da nastavno osoblje ima mogućnost postavljanja sadržaja potrebnog za studente na zvaničnom sajtu Univerziteta, kao i da postavljaju multimedijalne prezentacije na platformi Moodle, na adresi http://dl.ucg.ac.me/, koju je priredio Centar informacionog sistema UCG-a.

„Centar informacionog sistema UCG-a je, po prijemu službenog mejla nastavnika, na adresu [email protected], sa podacima kao što su ime fakulteta, ime studijskog programa, spisak nastavnika kreirao naloge za predmete na ovoj platformi i ustupao nastavnicima kredencijale (korisničko ime i lozinku) za pristup predmetu“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je za pristup ovoj platformi je potreban službeni mejl Univerziteta.

Navodi se da studenti koji nijesu ranije preuzeli ili su zaboravili korisničko ime i lozinku mejla, Centar informacionog sistema je razvio elektronski servis Aktiviraj nalog da bi studentima olakšao pristup onlajn predavanjima putem Moodle platforme.

„Sve što je potrebno je da student popuni formu na stranici https://aktivirajnalog.edu.ucg.ac.me/, a korisnički podaci će studentu biti poslati SMS-om na uneseni broj telefona“, pojasnili su iz UCG-a.

Aktivnu komunikaciju sa studentima nastavnici organizuju po svom izboru, i putem drugih, opcionih platformi, a služe se i drugim alatima elektronske komunikacije, kao što su Fejsbuk, Vajber i Skajp grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.