Upravni odbor UCG: Izbor rektora prof. dr Vladimira Božovića
Vladimir Božović

Upravni odbor UCG: Izbor rektora prof. dr Vladimira Božovića

Na Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore danas je jednoglasno izabran za rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, glasovima 10 prisutnih članova, za mandatni period od 2021. do 2024. godine.

Profesor Božović je na početku sjednice,  kojom je predsjedavala predsjednica UO UCG, prof. dr Rajka Glušica,  izložio Program rada za ovaj mandatni period, a koji je prethodno jednoglasno podržao Senat Univerziteta Crne Gore.

Prema izvještaju Izborne komisije za sprovođenje postupka za izbora rektora Univerziteta Crne Gore, za mandatni period 2021-2024. godine, rektor Božović bio je jedini kandidat po raspisanom Konkursu. Uz pozitivno mišljenje Senata o programu kandidata, Komisija je prethodno dostavila svu dokumentaciju Upravnom odboru, koji je danas donio konačnu odluku o izboru Božovića tajnim glasanjem.

Prof. dr Vladimir Božović je alumnista Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, gdje je završio osnovne studije iz oblasti matematike i računarstva. Poslijediplomske studije iz oblasti Algebra je završio na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gdje je i odbranio magistarsku tezu “Problem izomorfizma u grupovnim prstenovima” 2003. godine. Nakon završenih studija, radio je do 2004. kao saradnik u nastavi na Filozofskom, Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Doktorske studije iz oblasti matematike i kriptografije pohađao je na Florida Atlantik univerzitetu (FAU), SAD, od 2004. do 2008, postigavši maksimalnu prosječnu ocjenu A. Disertaciju “Algebarski i kombinatorički aspekti faktorizacije grupa” je odbranio pod mentorstvom istaknutog algebriste i kriptografa, Spirosa Magliverasa,  krajem 2008. Tokom doktorskih studija radio je kao asistent u nastavi, a povremeno i kao istraživač u Centru za kriptologiju i informacionu sigurnost (Center for Cryptology and Information Security - CCIS), Boka Raton, SAD

U okviru ovog Centra, učestvovao je u više istraživačkih projekata iz oblasti biometrike i kriptografije. Nakon odbrane disertacije, do juna 2009. godine radio je i kao predavač na Florida Atlantik univerzitetu u okviru Departmana za matematiku.

Nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, opet se zapošljava na Univerzitetu Crne Gore. U maju 2010. je izabran u zvanje docenta, u junu 2015. u zvanje vanrednog, a od juna 2020. je u zvanju redovnog profesora na Univerzitetu Crne Gore. Od 2010. je učestvovao u više istraživačkih projekata i ostvario veći broj studijskih posjeta međunarodnim univerzitetskim centrima.

Od svih nagrada ili priznanja koje je dobio u toku svoje obrazovne i akademske karijere, najradije ističe kao vrijednu - nagradu za najboljeg učenika nikšićke gimnazije “Stojan Cerović”.

Ulogu rektora, profesor Božović doživljava, kako je istakao u Programu,  kao način da ostvari ključne stavke programa za koji vjeruje da može biti okosnica vrlo dinamičnog razvoja Univerziteta Crne Gore, saopštili su iz rektorata UCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.