Telefon za podršku djeci i porodicama sa posebnim potrebama
Dom zdravlja Nikšić

Dom zdravlja Nikšić otvorio svoju telefonsku liniju

Telefon za podršku djeci i porodicama sa posebnim potrebama

U Centru za djecu sa posebnim potrebama – Razvojnom savjetovalištu Dječjeg dispanzera nikšićkog Doma zdravlja otvoren je Telefon za podršku djeci i porodici kako bi lakše prevazišli situaciju nastalu zbog epidemije korona virusa.

Logoped u Centru Ana Kovač, kazala je agenciji MINA da će u danima pandemije djeci i roditeljima biti pružana psihosocijalna podrška dječijeg psihologa i socijalnog radnika i organizovan savjetodavni rad logopeda kroz individualno i porodično savjetovanje i intervencije.

"Savjetodavni rad logopeda za vrijeme pandemije namijenjen je porodicama u kojima djeca imaju različite smetnje u razvoju govora, jezika i komunikacije, koje se odnose na usporen jezički razvoj, poremećaj izgovora glasova, mucanje, smetnje u čitanju i pisanju, oštećenje sluha, autizam, intelektualnu ometnost, neurogene poremećaje komunikacije", navela je Kovač.

Na Telefon podrške mogu se javiti i roditelji-staratelji koji sumnjaju da kod njihove djece postoji neka smetnja u govorno-jezičkom razvoju, a logoped će im kroz savjetodavni rad, kako je navela Kovač, dati informacije, uputstvo za stimulaciju govorno-jezičkog razvoja djece za vrijeme izolacije, a putem imejla omogućiti slanje neophodnih različitih materijala.

Psiholog i porodični psihoterapeut, Marija Petranić, kazala je da je stručna pomoć koju će da pruža u danima pandemije namijenjena svim porodicama sa djecom, porodicama koje imaju dijete sa smetnjama u razvoju, kao i u kojima djeca ispoljavaju promjene u ponašanju.

Pomoć je, kako je planirano, namijenjena i porodicama u kojim postoje konflikti između roditelja ili sibling i jednoroditeljskim porodicama.

Savjetodavni rad psihologa, kako je rekla Petranić, obuhvata podršku u prevazilaženju izazova samoizolacije, strukturisanje vremena sa porodicom za vrijeme samoizolacije, suočavanje sa simptomima koji se mogu javiti, a koji se odnose na preveliku brigu, crne misli, nesanicu, promjenu apetita, razdražljivost, napetost, napade panike, tikove, bespomoćnost, beznadežnost, samoomalovažavanje ili negiranje potrebe za bilo kakvom pomoći, probleme u pažnji i koncentraciji.

Socijalni radnik u Centru Milica Baković, kazala je da je njena pomoć i podrška namijenjena porodicama slabijeg materijalnog stanja i koje se nalaze u krizi, roditeljima –hraniteljima - usvojiteljima koji imaju teškoće u obavljanju svojih roditeljskih funkcija, kao i porodicama sa članom koji pokazuje smetnje u razvoju.

Takva stručna pomoć, navela je Baković, biće omogućena i porodicama sa konfliktima, onima u procesu razvoda braka, porodicama čiji su roditelji u novonastaloj situaciji ostali bez tekućih materijalnih primanja, djeci razvedenih roditelja, samohranim roditeljima, djeci sa smetnjama u razvoju.

"Podrška će obuhvatati pomoć za prihvatanje i adaptaciju na novonastale uslove - bolničko liječenje, samoizolaciju, pomoć u adaptaciji nakon otpusta iz bolnice, kao i kontakte sa Centrom za socijalni rad, Crvenim krstom, SOS telefonom, apotekama, Narodnom kuhinjom, Bankom hrane", rekla je Baković.

Pomoć i podrška Telefona tog Centra, kojim rukovodi pedijatar Snježana Dašić, može se dobiti na broj 067/616 – 825, a omogućen je i viber poziv. Pozivi su mogući svakog radnog dana od 7-15 sati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.