Marković: Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu

Privrednici da pokažu individualnu i kompanijsku etiku

Marković: Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je vlasnike kompanija da u novonastaloj situaciji pokažu i individualnu i kompanijsku etiku.

On je u intervjuu Vijestima kazao da bi kompanije koje su ostvarivale profit, dodatno, trebalo da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti.

“Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu. Uostalom, i sama ova situacija naučiće i administraciju i privredu da mora biti u korak sa vremenom, i da je svaka sebičnost, bila ona individualna ili korporativna, zapravo slabost koja ispliva kad smo joj najmanje naredni”, rekao je Marković.

On je, podsjećajući na prvi set mjera Vlade, kazao da su one usmjerene na više kolosijeka, ali da je cilj zajednički – čovjek, građanin i njegova porodica, njihovo zdravlje i potpora njihovoj sigurnosti.

“Sada je na redu privreda, a u okviru nje želimo da vidimo kompanijsku i individualnu etiku i solidarnost. Da se vlasnici kompanija odreknu dijela profita, kojeg je, složićemo se, bilo u deceniji iza nas, a posebno u posljednjih nekoliko godina. I dodatno – da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, da podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti”, saopštio je Marković.

Na pitanje da li je dobijen odgovor na inicijativu da susjedne zemlje koriste crnogorske luke za transport robe, Marković je odgovorio da je ona na svakoj dobronamjernoj adresi primljena kao ohrabrenje i prilika da se pronađu odgovori u ovako kompleksnoj situaciji.

“Vidite da je drumski i željeznički saobraćaj nedostupan za pojedine zemlje, a vazdušni nedostatan za određene vrste robe. Naše luke biće u funkciji zaštite zdravlja naših i građana svih drugih zemalja kojima je pomoć potrebna, prevazilaženja aktuelnih prepreka, ali i za umanjenje privredne i ekonomske štete ukupnog tržišta kojem gravitiraju zemlje regiona”, kazao je Marković.

Na ocjenu da vijesti o primjerima abnormalnih poskupljenja nekih artikala dodatno iritiraju javnost, Marković je rekao da je ministarka ekonomije Dragica Sekulić poslala poruku koju je trebalo razumjeti.

“Međutim, činjenica da je neki postupak pojedinca označen kao neetičan – neće vratiti novac građaninu. Inspekcijske službe prate situaciju u trgovinama i na terenu, dok administracija evidentira slabosti u propisima i procedurama, i to će vremenom biti eliminisano”, zaključio je Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.