Uprava carina: Medicinski alkohol oslobođen plaćanja akcize

Započeto je sprovođenje preporuke Vlade

Uprava carina: Medicinski alkohol oslobođen plaćanja akcize

Vlada Crne Gore je, dana 13.marta, radi obezbjeđenja primarnog cilja zaštite zdravlja građana, dala preporuku da se medicinski alkohol oslobodi plaćanja akcize.

U cilju sprovođenja ove preporuke, a u skladu sa Zaključcima sa sastanka, održanog 16.03.2020.godine, između predstavnika veledrogerija, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija, Uprava carina obavijestila je uvoznike medicinskog alkohola, da je 18.03.2020.godine, uspostavljena privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodni promet.

"Uvoz medicinskog alkohola, iz tarifne oznake 2207 10 00, na carinsko područje Crne Gore, sprovodi se u redovnom carinskom postupku na način da se pored JCI i ostale propisane dokumentacije prilaže i izjava uvoznika da je alkohol koji se uvozi medicinski alkohol i da je namijenjen za prodaju u apotekama i/ili javnim zdrastvenim ustanovama. Uvoznici su dužni voditi evidenciju o kupcima medicinskog alkohola, po količini i vrijednosti robe", saopšteno je iz Uprave carina.

Ovaj mjera je privremenog karaktera, stupa na snagu od 18.marta i ostaje na snazi do opoziva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.