Foto: Ilustracija

AEM

"Mediji da izbjegavaju senzacionalistčke izjave o koronavirusu koje mogu doprinjeti širenju dezinformacija"

Agencija za elektronske medije apeluje na medije da prilikom izvještavanja o koronavirusu COVID- 19 vode računa o profesionalnim standardima i da izbjegavaju senzacionalistčke izjave koje mogu doprinjeti širenju dezinformacija.

"Imajući u vidu da je pitanje pojave i mogućeg širenja zaraze koronavirusu COVID- 19 pitanje od javnog interesa, skrećemo pažnju na zakonsku obavezu medija da obezbijede istinito informisanje, zasnovano na vjerodostojnim informacijama. Takođe, preporučujemo da pažljivo birate sagovornike koji su kompetentni da daju provjerene i tačne informacije o problemu i na taj način smanjite mogućnost širenja lažnih vijesti, koje mogu izazvati paniku", saopšteno je iz AEM-a.

Kako su istakli da svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom.

Podsjećajući da nije dozvoljeno otkrivanje indentiteta lica potencijalno ugroženih virusom.

"Treba imati u vidu da su mediji duži da, na obrazloženi pisani zahtjev, državnih organa, bez naknade, objave proglase i službena saopštenja kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, bezbjednost zemlje i javni red i mir. Na sajtu Agencije za elektronske medije možete preuzeti Uputstva i preporuke za novinarsko izvještavanje o COVID-19 www.aemcg.org", porućili su iz AEM-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.