Povećati učešće starih u društvenim procesima
Ilustracija

Projekat NVO Bjelopoljski demokratski centar - Za ljepše doba

Povećati učešće starih u društvenim procesima

NVO Bjelopoljski demokratski centar (BDC) realizovala je projekat pod nazivom Afirmacija i osnaživanje servisa podrške za inkluziju starijih "Za ljepše doba" koji je finansiran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako je saopšteno iz NVO BDC cilj ovog projekta je povećan nivo krorišćenja usluga servisa socijalne podrške starim licima, kao i doprinos povećanju učešća starih u društvenim procesima u Opštini Bijelo Polje.

Specifični ciljevi projekta su povećanje nivoa informisanja starih lica servisima pružanja usluga socijalne zaštite, doprinos održivom modelu pružanja servisa socijalne zaštite kroz uspostavljanje volonterskog servisa "Stari za stare", podizanje nivoa znanja i vještina u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou i pružanje savjetodavne podrške.

"Sagledavanjem sve opštih činjenica vezanih za položaj starih u Bijelom Polju može se zaključiti da su oni pasivni činioci društva, te da su prilično isključeni iz društvehih tokova", navode iz ove NVO.

Statistički podaci koje je NVO ,,Bjelopoljski demokratski centar“ prikupila ukazuju na to da Crna Gora pripada evropskim zemljama zemlje sa visokim indeksom starenja. 

"Uvidom u brojne izvještaje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva stalno se povećava godinama, a pogotovu unazad dvije decenije, što potvrđuju postojeći statistički podaci. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika, od čega je 17% starih građana preko 67 godina, što potvrđuje tendenciju starenja stanovništva u Crnoj Gori", kažu iz NVO BDC.

 Podaci o starosnoj strukturi crnogorskih opština kako se dodaje, pokazuju da postoje dvije grupe opština u kojima je udio stanovništva starijeg od 65 godina visok i daleko viši od državnog nivoa. 

"U prvu grupu izrazito starih opština prema procentu građana starijih od 65 godina spadaju četiri opštine sjevernog regiona među kojima su i Opštine u kojima se planira realizacija ovog projekta", saopšteno je.

Prema podacima do kojih je došla NVO "Bjelopoljski demokratski centar“ 72% starih koji žive na ruralnom području Bijelog Polja primaju minimalne penzije što dodatno otežava uslove života. 

"Zbog toga je potrebna bolja briga o toj populaciji, stvaranje dobrih materijalnih uslova, zdravstvene i socijalne zaštite.Raspoloživi podaci koje smo dodatno analizirali prilikom izrade ovog projekta ukazuju na to da lica u staroj dobi se nalaze u nezavidnom položaju te da su u znatnom broju prepuštena slučajevima nedovoljne brige. Stoga je neophodno da opštine  ali i država daju doprinos socijalnoj inkluziji starih i usamljenih domaćinstava u društvene procese. Usvajanjem Lokalnih akcionih planova prije svega u opštini Bijelo Polje razviće se dodatni servisi podrške starima i promovisati i približiti posebno usluge u sistemu socijalne zaštite namijenjene starim licima koje pružaju institucije u Bijelom Polju. Kada su u pitanju institucije koje pružaju socijalnu zaštitu starima u Bijelom Polju to je Dom za stara lica i Centar za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje. U JU Dom za stare ''Bijelo Polje'' boravi oko 164 korisnika usluga", navode iz NVO BDC.

Krajnji korisnici projekta su lica starija od 67 godina njih 120, lica starija od 67 godina koja žive na ruralnom području opštine Bijelo Polje, ukupno 70 osoba, lica starija od 67 godina koja žive u samačkim staračkim domaćinstvima njih 50, samohrana lica koja su korisnici materijalnog obezbjeđenja i oni koji su na rubu siromaštva.

Iz NVO BDZ kažu i da su krajnji korisnici ovog projekta praktično svi građani Opštine Bijelo Polje bez obzira na starosnu strukturu.

Sprovođenje kampanje vrši se kroz informisanje starih o servisima socijalne zaštite, istraživanje i analiza potreba starih u Opštini Bijelo Polje, osnaživanje učešća starih lica u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, osnivanje volonterskog servisa "Stari za stare", poboljšanje dostupnosti i kvaliteta usluga socijalnih servisa,organizovanje info radio i tv emisija o učešću starih u društvenim procesima i formiranje servisa besplatne pravne pomoći za stare.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.