Foto: VCG

Vojinović poručio

" Vojnik pješadije ima zadatak da brani suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet države CG"

Kroz istoriju crnogorski vojnik je bio oličenje čojstva i junaštva, a ovaj ideal je prisutan i danas u Pješadijskom bataljonu, kazao je zamjenik komandanta Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore Žarko Vojinović za Dnevne novine.

Kao prvi na braniku otadžbine, ističe on, vojnik pješadije mora biti patriota koji je spreman da brani zemlju, učestvuje u mirovnim misijama i pomaže stanovništvu u slučaju nepogoda.

Pješadijski bataljon kao jedinica Vojske Crne Gore VCG lociran je u četiri kasarne na teritoriji Crne Gore. To su kasarne “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, “13. jul” u Nikšiću, “Vladimir Knežević” u Pljevljima i “Đuro Drašković” u Kolašinu. U njima, prema riječima Vojinovića, trenutno radi 578 pripadnika koji su raspoređeni na dužnosti u komandi bataljona i nižim jedinicama. Oni su, kako objašnjava, posvećeni glavnim zadacima koji su definisani kroz tri misije.

“Na prvom mjestu bih istakao zadatak pripadnika Pješadijskog bataljona da brane suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet države Crne Gore. Na drugom mjestu je učešće naših pripadnika u mirovnim misijama koje su pod okriljem Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO, što je i doprinos našem kolektivnom sistemu bezbjednosti. Na trećem mjestu, ali ne manje važna je pomoć pripadnika Pješadijskog bataljona stanovništvu i lokalnim samoupravama na teritoriji Crne Gore u sanaciji posljedica u slučaju elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i nekih drugih akcidentnih situacija”, navodi Vojinović.

Težimo idealu čojstva i junaštva

Zato, ističe on, vojnik Pješadijskog bataljona na prvom mjestu mora imati razvijen duh patriotizma, stepen lojalnosti i ljubav prema državi kojoj služi.

“Pored svega toga dolazi i ono vojničko, a to su odlike kao što su privrženost, hrabrost, spremnost da se pomogne drugom i sposobnost da se radi zajedno u timu. To je važna odlika ne samo za svakog pripadnika Pješadijskog bataljona, nego i Vojske Crne Gore. Kroz istoriju crnogorski vojnik je bio oličenje čojstva i junaštva. Ovaj ideal je prisutan i kod nas u Pješadijskom bataljonu i to je ono čemu i mi težimo i nadam se da uspješno sprovodimo. Samim ulaskom u vojsku, svaki pripadnik polaže zakletvu pred zastavom Crne Gore i istoj toj zastavi i državi treba biti lojalan i odan”, naglašava Vojinović.

Ističe da je izuzetno zadovoljan vojnicima po svim ovim pitanjma.

“Sve su ovo odlike koje karakterišu vojnika Pješadijskog bataljona i mogu odgovorno reći da smo mi spremni da realizujemo sve zadatke koje se pred nas postave od strane pretpostavljene komande”, kaže Vojinović.

Savremena oprema

Pored toga što gaji duh čojstva i junaštva koji se vjekovima održavao u crnogorskoj vojsci, Pješadijski bataljon teži i modernizaciji, što je predviđeno i Dugoročnim planom razvoja odbrane 2019-2028, koji se uveliko realizuje.

“Kada je riječ o opremanju VCG i stepena realizacije, kao zamjenik komandanta Pješadijskog bataljona veoma sam zadovoljan dinamikom u 2019. godini, s tim što još veću očekujemo u tekućoj i u narednim godinama. Fokus na opremanju i modernizaciji u toku 2019. je bio uglavnom na individualnoj opremi, odnosno na nekim kolektivnim sredstvima koje koriste jedinice Pješadijskog bataljona. Na primjer, to je oprema za ekstremne uslove koja je stigla u Pješadijski bataljon”, kazao je Vojinović.

Osim toga, ističe on, tu su i sredstva za jedinice HBRN koje su raspoređene u Pješadijskom bataljonu, a odnose se na ličnu dekontaminaciju i sanaciju terena u slučaju kontaminiranja istih.

“Takođe, oprema koja je došla za Inžinjerijsku jedinicu (vrijednosti od 1,5 miliona eura) a koja ulazi u sastav Pješadijskog bataljona obuhvata inženjerijske mašine i terenska vozila koja se koriste u svakodnevnim akcijama. Njeno glavno angažovanje je u trećoj misiji VCG, a odnosi se na pomoć stanovništvu u lokalnim samoupravama na teritoriji države. Takođe, veoma bitno je opremanje jedinica Pješadijskog bataljona sredstvima za komunikaciju, elektronskim sredstvima koje koriste pješadijske čete Pješadijskog bataljona”, kaže Vojinović.

Sve je to, objašnjava on, veoma važno jer je sva oprema koju dobijaju moderna i savremena i omogućava da svakodnevne i namjenske zadatke realizuju kvalitetnije.

U fokusu 2020, kazao je Vojinović, kao i u 2021. i 2022. godini biće realizacija ugovora sa američkom firmom “Oškoš” u opremanju jedinica Pješadijskog bataljona lako opremljenim borbenim vozilima.

“Takođe, prvi dio vozila koji će stići već u toku 2020. godine biće opremljen i određenim daljinsko upravljivim borbenim stanicama. Samim tim će jedinice Pješadijskog bataljona znatno podići nivo svojih sposobnosti u realizaciji namjenskih zadataka”, naveo je Vojinović.

Pored toga, u toku 2020. godine jedinice Pješadijskog bataljona će se opremiti i dijelom vozila iz teretnog programa u saradnji sa oružanim snagama Turske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.