Sa sastanka, foto: Pres Služba Predsjednika CG

Đukanović primio predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

"Ne postoji nijedna presuda koja bi zahtijevala mjere pojačanog nadzora Komiteta ministara SE"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Linosa Aleksandra Sicilijanosa, predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Suda uz zadovoljstvo što se saradnja Crne Gore sa tom institucijom nastavlja, a posjeta realizuje tokom obilježavanja 70-e godišnjice usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

ukanoviSicilianos2

Uz želje za uspješno predsjedavanje Sudom, Đukanović je potvrdio spremnost Crne Gore da i dalje bude pouzdan partner i promoter vrijednosti sadržanih u Konvenciji.

On je podsjetio na stabilno kretanje Crne Gore ka EU i istakao da ohrabruju novi tonovi briselskih struktura i optimizam u pogledu proširenja. Na toj liniji posebno je ukazao na posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava, što je i EK stavila u prvi plan pregovaranja, a predstavlja istinsku potrebu društava ZB kojem je to inače jedan od temeljnih deficita. 

Đukanović je naglasio da Evropska konvencija predstavlja inspiraciju za cijelo crnogorsko društvo, što je primijećeno i od strane evropskih partnera i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2019. godinu, u kojem se konstatuje napredak i dobra saradnja sa Evropskim sudom.

ukanoviSicilianos3

Predsjednik Evropskog suda zahvalio je na prijemu i istakao da veoma cijeni saradnju sa Crnom Gorom i njenim institucijama kao članicom SE koja poštuje odluke Suda i vrijednosti Konvencije.

Posebno je pohvalio dobre razultate koje Crna Gora postiže u oblasti izvršenja presuda Evropskog suda navodeći da ne postoji nijedna presuda koja bi zahtijevala mjere pojačanog nadzora Komiteta ministara SE. Saglasio se sa Đukanovićem o značaju poštovanja i promovisanja vladavine prava, kao uslova za demokratski napredak društva i integraciju u EU. U tom kontekstu iskazao je punu podršku Evropskog suda Crnoj Gori i najavio dalju saradnju.

Sastanku su prisustvovale predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda za ljudska prava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.