ĐUkanović i Mur, foto: Predsjednik.me

Mur poručio

"Divimo se svemu što je Crna Gora uspjela da uradi pod Đukanovićevim vođstvom posljednjih godina"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Minhenu sa generalnim direktorom za politička pitanja u Forin ofisu Ričardom Murom, koji je poručio da vjeruje da će Crna Gora uspjeti sama da nađe rješenje za aktuelnu situaciju u vezi sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, generalni direktor u Forin ofisu iskazao je zadovoljstvo prilikom za susret sa predsjednikom Đukanovićem na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, jer je, kako se navodi, izuzetno važno da po napuštanju EU Velika Britanija potvrdi naglašenu posvećenost ZB i posebno Crnoj Gori. 

“Iako smo izašli iz EU, mi ćemo udvostručiti naš rad na Zapadnom Balkanu i ostati uticajna evropska država”, poručio je Mur.

Posebno je ukazao na značaj procesa integracije za mladu zemlju poput Crne Gore.

"Divimo se svemu što je Crna Gora uspjela da uradi pod Vašim vođstvom posljednjih godina“, kazao je Mur, Đukanoviću.

Đukanović potvrdio je punu posvećenost Crne Gore daljoj evropeizaciji našeg društva i dinamičnom ekonomskom razvoju.

Na toj liniji je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci, posebno u oblasti vladavine prava, pravde, bezbjednosti i obrazovanja i iskazao interes za javčim prisustvom britanskih investitora u Crnu Goru.

ukanoviMur3

On je ponovio da Crna Gora žali zbog izlaska UK iz EU, ali i poštuje odluku britanskog naroda. Posebno raduje, kaže Predsjednik, da će VB nastaviti pojačano prisustvo na ZB u interesu evropeizacije Regiona.

Podrška SAD-a na putu ka EU

Tokom Minhenske bezbjednose konferencije predsjednik Đukanović sastao se i sa Filipom Rikerom, vd pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Riker je uz zadovoljstvo zbog prilike da se sretne sa Predsjednikom, prenio Đukanoviću pozdrave državnog sekretara SAD Majka Pompea, ističući da je region ZB u njegovom  fokusu i pod pažnjom Stejt Departmenta. 

Đukanović je zahvalio za kontinuiranu podršku SAD-a Crnoj Gori i regionu, ukazujući na značaj stalnog dijaloga i partnerstva.

I u tom kontekstu Đukanović je detaljno informisao pomoćnika državnog sekretara o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ističući da je riječ o Zakonu koji učvršćuje slobodu vjeroispovijesti i jedan od osnovnih ustavnih principa odvojenosti crkve i države.

ukanoviRiker3

"Ovo pitanje se bez sumnje preselilo sa vjerskog na politički teren, kazao je Đukanović i naglasio da je riječ o manipulaciji vjerskim osjećanjima ljudi, protestima protiv nepostojeće namjere države da otme nešto što im i ne pripada.  Država je odlučna da istraje u odbrani građanskih, multietničkih vrijednosti  evropske Crne Gore", kazao je on.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta zahvalio je Đukanoviću na detaljnoj informaciji i  kazao da jeste uočljivo da je ovo pitanje sa područja vjerskog prešlo na političko i ekonomsko. Naglasio je da je važno imati dijalog i pokazati fleksibilnost i kreativnost. On je takođe potvrdio namjeru SAD-a da pojača podršku Crnoj Gori u borbi protiv dezinformacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.