Radulović: Izvještaj GRECO-a zabrinjavajući
Momčilo Radulović

Radulović: Izvještaj GRECO-a zabrinjavajući

Posljednji izvještaj GRECO-a kojim se upozorava na nedostatak nezavisnosti Sudskog savjeta ocjenjuje problematicnim ponovni reizbor pet predsjednika crnogorskih sudova, zabrinjavajući je i očekivan, smatraju sagovornici Nove M. Ovakav izvještaj GRECO-a, smatraju, upozorenje je i kada je posrijedi naš evropski put.

Izvještaj Antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope u kojem se između ostalog upozorava da je alarmantno što nema napretka u sastavu i nezavisnosti Sudskog savjeta zabrinjavajužći je, smatra predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović.  U tom tijelu zabrinuti su i zbog prošlogodišnje odluke Sudskog savjeta da ponovno naimenuje pet predsjednika crnogorskih sudova na najmanje treći mandat među kojima je i aktuelna predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. 

 “Moramo shvatiti da svi moramo staviti lični interes po strani kada je opšti društveni interes u pitanju. Mislim da su ovde, kada je u pitanju sudstvo i tužilaštvo, lični interesi predstavnika sudstva i tužilaštva na neki način ugrozili opšte interese i da je te lične ambicije institucionalno trebalo staviti po strani. To govori i nedostatak dovoljnog broja konkurenata za te pozicije. Takođe dovoljno govori o situaciji u sudstvu, jedna vrsta mentalitetske društvene i lične solidarnosti se stavlja iznad principa profesije.”

Za Zorana Vujičića iz Gradjanske Alijanse izvjestaj GRECO-a je nesto što je očekivano budući da nisu realizovane preporuke ovog tijela Savjeta Evrope od prije dvije godine a koje se odnose na nezavisnost Sudskog savjeta: 

“Ako Sudski savjet, odnosno država nije mogla da utiče na promjenu Sudskog savjeta u dijelu jačanja nezavisnosti, ono što je moglo da se uradi to je  da se pojedinji oredsjednici sudova ne biraju po treći, peti ili šesti, a imali smo priliku da vidimo da je jedan od oredsjednika sudova izabranu 8. mandatu.“

I u poslednjem izvjestaju o napretku, iz Brisela su upozorili na ponovni izbor pojedinih predsjednika sudova medju kojima je treći mandat aktuelne predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Ovakav izvještaj GRECO-a upozorenje je i kada je posrijedi naš evropski put, smatra Radulovic. Sa njim je sagalsan i Vujičić.  

“Svakako da neće biti ništa pozitivno za proces evropske integracije i svakako da ćemo morati itekako da objašnjavamo, ukoliko uopšte uspijemo da objasnimo kako je do toga došlo i zašto bi to trebalo eventualno da se održi.“, rekao je Radulović.

“Ovo je jedna od situacija gdje je, da kažem, pat pozicija, Iz razloga što ustavne izmjene iz 2013. su značajno zakomplikovale stavri kada je u pitanju jačanje nezavisnoti pravosuđa, odnosno, izmjena članova Sudskog savjeta iz dijela koji se ne biraju kroz sudski savjet već kroz Skupštinu gdje je naophodan dvotrećinska većina. I to je nešto što nažalost, u ovom trenutku nije izgledno da će s epromijeniti makar kada je bliska budućnost u pitanju“, kaže Vujičić.

Iz GRECO-a su ranije upozorili da je izbor VDT ključno pitanje za državu, a dvotrećinska podrška poslanika demokratski iskorak, na koji bi država morala biti spremna.

“Ja se iskreno nadam da će sve partije, a posebno opozicione partije u ovom trenutku, pokazati društvenu odgovornost i da će doći do kompromisa unutar parlamnetarnih struktura i da ćemo imati rešavanje tih problema u relativno skorom vremenu, makar do polovine ove godine, kako za ovo pitanje koje ste pomenuli tako i za, pre svega izborne zakone“, kaže Radulović.

“Po mojoj nekoj procjeni mislim da se neće ništa promjeniti do narednih parlamnetarnih izbora“, rekao je Vujičić.

U analizi četvrte runde evaluacije GRECO konstatuje da je Crna Gora na zadovoljavajući način realizovala osam od jedanaest preporuka o sprečavanju korupcije u odnosu na članove parlamenta, sudije i tužitelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.