Osobe koje imaju srčane smetnje ne smiju da spavaju na lijevoj strani
Foto: Ilustracija

Osobe koje imaju srčane smetnje ne smiju da spavaju na lijevoj strani

Položaj u kom spavate često je pitanje udobnosti, ali u određenim situacijama može se odnositi i na zdravlje. Nije rijedak slučaj da se nekim osobama upravo iz zdravstvenih razloga preporučuje spavanje na određenoj strani.

Kada je spavanje na lijevoj strani korisno?

Trudnoća

Spavanje na boku, posebno na lijevoj strani, preporučuje se u trudnoći, posebno tokom poslednja tri mjeseca. Spavanje u drugim položajima ne mora da bude štetno za bebu ili majku, ali spavanje na lijevoj strani može imati nekoliko pogodnosti.

Spavanje na lijevoj strani se preporučuje jer sprječava maternicu da vrši pritisak na jetru, poboljšava cirkulaciju, poboljšava protok krvi do fetusa, maternice i bubrega, preuzima pritisak koji trpe leđa, što može da smanji bolove u leđima koji se javljaju tokom trudnoće.

Gorušica

Osobe koje se bore s noćnom gorušicom mogu da osjete olakšanje tokom noći spavajući na lijevoj strani. U tom će položaju želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja sa jednjakom.

Simptomi gorušice javljaju se kada se sadržaj iz želuca vrati u jednjak, a ležeći na lijevoj strani to sprječavate i smanjujete rizik od pojave gorušice. Spavanje sa uzdignutom glavom takođe može pomoći u sprječavanju noćnih simptoma gorušice.

Kada se spavanje na lijevoj strani ne preporučuje?

Srčane smetnje

Osobama koje imaju hroničnu srčanu manu ili su imale srčani udar, ljekar će prije preporučiti spavanje na desnoj nego na lijevoj strani.

Spavanje na desnoj strani može da smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak, dok spavanje na lijevoj strani može da ima negativne efekte na simpatičku nervnu aktivnost, koja uključuje otkucaje srca i krvni pritisak. Nije u potpunosti jasno zbog čega spavanje na desnoj strani može da bude bolje za zdravlje. Jedna od teorija je da se srce nalazi u boljem položaju kada ležite na desnoj strani.

Srce se nalazi malo više na lijevoj strani grudnog koša, a kada ležite na desnoj strani, srce se nalazi na malo višem položaju u vašem tijelu.

Još uvijek nije utvrđeno da li bi i osobe koje nemaju srčanih smetnji imale iste koristi od spavanja na desnoj strani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.