Tramp neće biti opozvan, američki senatori odbacili optužbe
Donald Tramp

Tramp neće biti opozvan, američki senatori odbacili optužbe

Donald Tramp neće biti opozvan sa mjesta predsjednika SAD, rezultat je večerašnjeg glasanja u američkom Senatu.

Senatori su se obije tačke optužbe izjasnili da nije kriv, čime je okončano dvonedjeljno suđenje, a ujedno i četvoromjesečna inicijativa o pokretanju impičmenta zbog optužbe da je zloupotrijebio položaj i opstruisao Kongres, prenio je "Gardijan".

Ovo je donekle i očekivan razvoj događaja, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu.

Predsjednik Tramp optužen je da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 milion dolara Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

U njoj se navodi da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svjedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodil istragu.

Tramp je oslobođen prve tačke optužnice koja se odnosi na zloupotrebu položaja. U završnom glasanju, kako se i očekivalo, bilo je 52-48. Sve demokrate glasale su da je kriv, a isto je učinio i republikanac iz Jute Mit Romni. Bivši guverner Masačusetsa postao je prvi senator u istoriji SAD koji je glasao za opoziv predsjednika iz iste stranke.

Što se tiče druge optužbe, tu je odnos glasova bio 52-48, što je znatno manje od dvotrećinske većine potrebne za uklanjanje predsjednika sa funkcije. Demokrate sada moraju da čekaju izbore u novembru.

"Senat je sudio Donaldu Džonu Trampu, predsjedniku Sjedinjenih Država, u dvije tačke koje je protiv njega izložio Predstavnički dom, a dve trećne prisutnih senatora nije ga proglasilo krivim za optužbe sadržane u njemu: stoga je naređeno i presuđeno da pomenuti Tramp bude oslobođen optužbi", rekao je glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.