Preminula prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji Ljiljana Petrović (VIDEO)
Ljiljana Petrović

U 81. godini

Preminula prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji Ljiljana Petrović (VIDEO)

Pjevačica Ljiljana Petrović preminula je danas u 81. godini.

Ljiljana je bivša jugoslovenska i sadašnja srpska pjevačica iz Novog Sada, prva predstavnica Jugoslavije na pjesmi Evrovizije 1961. godine u Kanu sa pjesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića sa kojom je sa devet poena osvojila osmo mjesto.

Ljiljana je u ljeto 1960. pjevala na Malom Lošinju, gdje ju je zapazio direktor Jugotona. Ponudio joj je snimanje ploče u Ljubljani, gdje je čuo Jože Privšek i ponudio joj svoju pjesmu, sa kojom je nastupila na Evroviziji. Do tada anonimna pjevačica iz Novog Sada, izbija u vrh domaće zabavne muzike, nastupala je na brojnim domaćim festivalima, ali nikada nije bila pobjednik, mada uvijek među prvima.

Krajem sedamdesetih godina, lagano se povukla sa estrade. Njena "lična karta" ostala je pjesma Jovana Adamova sa kojom je učestvovala na Opatiji 1966. godine "Neka to ne bude u proleće".

Od 1989. godine Ljiljana piše haiku poeziju, 1991. objavila je knjigu, a kasnije je počela da komponuje muziku na haiku stihove, po čemu je jedinstvena. Rođena je 1939. godine u Brodu, i do danas živjela u Novom Sadu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.