Investicije iz Njemačke važne zbog novca i znanja: Prilike za snažniju saradnju u ekonomiji i energetici
Fajfer i Marković

Marković sa poslanikom Bundestaga Fajferom

Investicije iz Njemačke važne zbog novca i znanja: Prilike za snažniju saradnju u ekonomiji i energetici

Crna Gora i Njemačka svoje odlične političke bilateralne odnose dalje mogu da snaže dinamičnijom ekonomskom saradnjom, posebno u oblasti energetike i turizma, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika njemačkog Bundestaga Joahima Fajfera koji boravi u našoj državi.

Marković je kazao da je fokus Vlade u prethodne tri godine bio na jačaju ekonomije, te da je ostvaren izuzetno visok ekonomski rast, a pozitivni trendovi su zabilježeni u oblastima turizma, energetike te poljoprivrede.

„Želimo da nastavimo ovim tempom u godinama koje dolaze. Doprinos tome dale bi nove investicije iz Njemačke, koje su nam važne ne samo zbog novca već i zbog znanja koje sa njima dolazi“, kazao je premijer.

Crna Gora se, kako je rekao predsjednik Vlade, okrenula ka obnovljivim izvorima energije i u toj oblasti su trenutno aktuelni projekti vrijedni više stotina miliona eura. U kontekstu saradnje u energetici, sagovornici su istakli posebnu važnost podmorskog kabla sa Italijom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i kandidat za počasnog konzula Crne Gore u pokrajini Baden Virtemberg Folker Ceh, razgovarano je o brojnim prilikama za investicije prije svega u turizmu.

Njemački poslanik Fajfer je posebno pozdravio članstvo naše države u NATO i ohrabrio Crnu Goru da dalje nastavi na putu evropskih integracija. Sagovornici su se saglasili da bi ove godine, tokom koje Unijom predsjedavaju Hrvatska pa potom Njemačka, mogli da imamo novi iskorak u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Vlade.

Konstatujući da su, nakon bilateralnog susreta predsjednika Vlade i njemačke kancelarke Angele Merkel 2017. godine, odnosi Crne Gore i Njemačke dobili novi impuls, Marković je značajnim ocijenio i prošlogodišnju posjetu savezog ministra ekonomije i energetike Petera Altmajera kojom prilikom je potpisan Sporazum o administrativnom partnerstvu između organa za zaštitu konkurencije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.