Devetogodišnjak u Beranama prvi do krsta, u Tivtu krst za djevojčicu, u HN plivala Ruskinja i Iranac(FOTO)(VIDEO)
Foto: Radio Berane

Devetogodišnjak u Beranama prvi do krsta, u Tivtu krst za djevojčicu, u HN plivala Ruskinja i Iranac(FOTO)(VIDEO)

Mitropolija crnogorsko-primorska je danas u više gradova u Crnoj Gori organizovala tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Berane

Devetogodišnji Aleksandar Ralević prvi je u Beranama doplivao do Časnog krsta, u tradicionalnoj bogojavljenjskoj maniferstaciji u kojoj je učestvovalo više desetina vjernika,prenosi Radio Berane.

Među najodvažnijim bilo je vjernika svih dobi, pa i jedna djevojka, Ivana Radević koja je zajdno sa svojim ocem, Bebom, učestvovala i tako nastavila tradiciju koju je prije dvije godine započela njena starija sestra Jelena.

Episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije prije plivanja osvještao je rijeku Lim, a nakon toga i uručio medalje svim učesnicima.

Plivanjuje prethodila Sveta arhijerejska liturgija, koju je u manastiru Đurđevi stupovi služio episkop Joanikije, nakon čega je predvodeći više hiljada vjernika poveo do gradskog mosta.

Okupljeni građani i ovu priliku iskoristili su da iskažu nezadovoljstvo povodom Zakona o slobodi vjeroispovjesti, skandirajući parolu ” Ne damo svetinje”.

Tivat

Veliki broj vjernika i ovog Bogojavljanja okupio se na Miholjskoj prevlaci (Ostrvu cvijeća) u Tivtu, gdje je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

U mjestu na kojem je sveti Sava još 1219. godine ustanovio sjedište Zetske episkopije, ove godine građani su poručili da ne daju svetinje.

Za Časni krst plivale su sve generacije, a ove godine su djevojčice, djevojke i žene bile ozbiljna konkurencija među plivačima.

Pobjednik Jovan Pržica krst je predao djevojčici Vasili Šćekić koja je učestvovala u plivanju, što su okupljeni vjernici oduševljeno pozdravili,prenosi Mondo.me.

Budva

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst Časni i ove godine je organizovano na tri lokacije na teritoriji opštine Budva.

1579437543

Foto: RTV Budva

Pod okriljem Sprske pravoslavne crkvene opštine Budva i hrama Sv. Trojice u Starom gradu, u Budvi je prvi do Krsta Časnog doplivao šesnaestogodišnji Danilo Radonjić. Plivalo je preko 100 učesnika,prenosi RTV Budva.

Pod okriljem Srpske pravoslavne crkvene opštine bečićke u Bečićima kod crkve Sv. Tome bilo je 70 učesnika za Bogojavljensko plivanje, a prvi je Krsta Časnog doplivao mladi vaterpolista, Filip Bakić.

Pod okriljem Paštrovske parohije na Svetom Stefanu je takođe organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje, a prvi je do Krsta Časnog doplivao osamnaestogodišnji Danilo Radović iz Buljarice.

Herceg Novi

plivanjezakrstom2020

Foto: Radio Jadran

U plivanju za Bogojavljenskim krstom u Herceg Novom učestvovalo je na plaži Žalo 68 plivača, među kojima ove godine i jedna žena iz Rusije i pravoslavac iz Irana,prenosi Radio Jadran.

Najmlađi učesnik koji je darivan srebrnim medaljnom je Đorđe Vasiljević, rođen 2008. godine. Najstarija i jedina učesnica je Ruskinja Laura Fedorova.

Ove godine su dva pobjednika, Nikola Radonjić, koji ima 18 godina i treći put pliva, a drugi put uzima Časni krst. Drugi pobjednik je Igor Baltić koji ima 16 godina. Obojici je drago što se okupilo puno naroda. Voda jeste bila hladna, ali, kazali su, njihova volja i vjera veća. Darivani su zlatnim medaljonima.

Osvećenju mora i plivanju za Bogojavljenskim krstom prethodile su liturgije u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i u hramu Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, kao i protestne litije za odbranu svetinja do Škvera. Događajima su prisustvovali predsjendik Opštine Herceg Novi, Srevan Katić i potpredsjendik Miloš Konjević.

Bar

umoru

Foto: Jedro.me

Do Bogojavljenskg krsta u Baru prvi je doplivao Luka Vučković.

Njegov dom će po tradiciji do naredne godine krasiti ovaj Bogojavljenski krst i ikona Presvete Bogorodice.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.