Saobraćaj preko vijadukta prema Rogamima biće uspostavljen u narednih mjesec
Foto: Pobjeda/I. Božović

Saobraćaj preko vijadukta prema Rogamima biće uspostavljen u narednih mjesec

Na vijaduktu prema Rogamima koji se gradi u okviru rekonstrukcije starog puta do Spuža, završeni svi armirano-betonski radovi. Ostali su još završni radovi. U narednih mjesec može se očekivati uspostavljanje saobraćaja na toj dionici, kazali su za Pobjedu iz kompanije "Bemaks", koja izvodi radove na ovoj dionici.

Rekonstrukcija raskrsnice prema Rogamima, dodaju oni, nije još počela jer se intenzivno radilo na izgradnji vijadukta.

Veliki broj radnika kompanije "Bemaks", koja izvodi radove, juče su bili iznad plaže kod Vranićkih njiva, odnosno ispod puteva koji iz Podgorice i Spuža vode ka mostu prema Rogamima.

Vijadukt je armirano-betonska konstrukcija koja se sastoji od temelja, stubova i rasponske konstrukcije sa pratećim konzolama. Statički sistem je ram sa četiri raspona po 12,5 metara i pet oslonaca.

Kako navode iz "Bemaksa", završeni su radovi na izradi AB stubova vijadukta i u toku su završni radovi.

Projektom rekonstrukcije regionalnog puta R-23 Cerovo – Rogami, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice koja vezuje taj put sa naseljima preko rijeke Zete, izgradnjom vijadukta.

Vijadukt je dio regulacije raskrsnice na ovoj lokaciji, kojim se postiže sigurniji i bezbjedniji saobraćaj.

"Projektovanim rješenjem planiranog vijadukta, raskrsnica će biti proširena zajedno sa saobraćajnim trakama i poluprečnikom krivine i predstavljaće trajno rješenje odvijanja saobraćaja na ovoj lokaciji. Dužina vijadukta, mjereno po niveleti je 50 metara.

Njegova širina varira, kako bi pratila širine saobraćajnih traka, i kreće se od 14,64 metara na početku i sužava se na 6,97 metara – objasnili su ranije za Pobjedu iz Uprave za saobraćaj, uz napomenu da je rekonstrukcija raskrsnice ka Rogamima izvršena na način da se poboljša ugao ukrštaja koji je trenutno veoma nepovoljan, zbog čega je na mjestu raskrsnice i projektovan vijadukt.

Dužina dionice koja će biti rekonstruisana je pet kilometara, od skretanja za Rogame do ZIKS-a u Spužu.

"Širina kolovozne trake iznosiće tri metra, dok je širina ivične trake 0,3 metra. To znači da je ukupna širina kolovoza 6,6 metara. Na trasi je projektovan trotoar sa desne strane u dug pet kilometara (cijelom dužinom puta), a sa lijeve strane u dužini od jednog kilometra, širine 1,5 metara. Širina bankine je jedan metar, dok je širina rigola 0,75 metara. Usvojena je širina berme od 0,5 metara", naveli su iz Uprave za saobraćaj.

Odvodnjavanje atmosferske vode sa kolovoznih površina biće riješeno gravitaciono-poprečnim i podužnim nagibima kolovoza i atmosferskim kolektorom.

Vrijednost potpisanog ugovora za radove na ovom projektu je 3.082.826 eura. Finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta. Za rekonstrukciju pomenute dionice angažovana je kompanija „Bemaks“, koja je imala obavezu da radove završi u roku od šest mjeseci. Međutim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, taj rok biće probijen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.