Profesor iz Berana Veselin Rmuš riješio matematički problem iz antičkog doba
Rmuš na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju

Profesor iz Berana Veselin Rmuš riješio matematički problem iz antičkog doba

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš, na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju, dobio je priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike. Rmuš je dokazao da je moguće konstrusati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema koji su postavljeni u antičko doba (od 600. do 450. godine p.n.e.).

Rad pod nazivom „Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla“ profesor Rmuš u cjelosti je objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara.

Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga. 

Tokom Međunarodne konferencije primijenjene matematike i fizike koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju na kojoj su 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavili radove, profesor iz Berana je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi.

“U svom dokazu, pošao je korak naprijed, te osim površine kvadrata i kruga,  objasnio da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.