Do sada nije izdata nijedna dozvola za gajenje konoplje u prehrambene i industrijske svrhe
ilustracija

Do sada nije izdata nijedna dozvola za gajenje konoplje u prehrambene i industrijske svrhe

Do danas u Crnoj Gori nije izdata nijedna dozvola za gajenje maka i konoplje u prehrambene i industrijske svrhe. Do sada su za dozvolu za uzgoj konoplje podnesena dva zahtjeva i čeka se dopuna dokumentacije, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Dozvola za uzgoj konoplje je neophodna jer su proizvodi od nje na spisku psihoaktivnih supstanci.

Prijestonica Cetinje saopštila je u četvrtak da se za zakup prostora bivše fabrike “Oboda” prijavio konzorcijum koji će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta. Prema biznis planu, oni bi u taj posao uložili deset miliona eura i zaposlili 100 radnika.

Konzorcijum čine, kako je objavljeno, kanadska kompanija “Eviana Health Corporation” i crnogorske “Montenegro Bio Science” i “Ramel”.

“Eviana Health Corporation” jeste iz Kanade, ali se, prema zvaničnim podacima, proizvodnjom i preradom konoplje bavi samo u Srbiji. Registrovana je na kanadskoj berzi i sada joj status suspendovan zbog kašnjenja u podnošenju izvještaja, navode Vijesti.

Prema podacima sa njenog sajta, izvršni direktor kompanije je Beograđanin Avram Adižes, dok je direktor marketinga njegova supruga prof. dr Ljiljana Vujotić koja je i načelnica dečje neurohirurgije u Kliničkom centru Srbije.Drugi član crnogorskog konzorcijuma “Montenegro Bio Science” je osnovana u novembru 2016. godine za proizvodnju eteričnih ulja i do sada, prema predatim finansijskim izvještajima, nije imala prihoda. Treći član konzorcijuma je nikšićki “Ramel”, građevinska firma specijalizovana za radove sa električnim instalacijama.

Konoplja se u Crnoj Gori i uopšte na Balkanu, ranije uzgajala kao dio tradicionalne medicine, ali i za proizvodnju odjeće. Lani je zatvorsku kaznu od osam mjeseci odslužila starica Jela Đurović iz Brvenice kod Pljevalja koja je kazala da nije znala da je uzgajanje konoplje sada zabranjeno bez posebne dozvole i posijala je njeno sjeme, legalno kupljeno u prodavnici.

Iz Uprave za bezbjednost hrane kazali su “Vijestima” da u posljednjoj godini postoji velika zainteresovanost građana i firmi za uzgoj konoplje i da su imali više od 50 takvih upita.

“Do sada su za dozvolu za uzgoj konoplje u prehrambene i industrijske svrhe podnesena dva zahtjeva - od fizičkog i jednog pravnog lica. Ti zahtjevi su u upravnom postupku, odnosno čeka se dopuna dokumentacije u dijelu koji se odnosi na ugovor o otkupu cjelokupnog roda u cilju prerade”, naveli su iz Uprave.
Oni kažu da su prema zakonu dužni policiji prijaviti izdavanje takve dozvole u roku od sedam dana i objaviti je u javnom registru.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.