Danas je Sveti Stefan: Ovo obavezno uradite da bi vam godina bila napredna
Sveti Stefan

Danas je Sveti Stefan: Ovo obavezno uradite da bi vam godina bila napredna

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Svetog Stefana.

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu. Prvi je od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se naziva i arhiđakon.

Prvi je mučenik za vjeru hrišćansku, te je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovjednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti.

Mnoštvo je narodnih običaja i vjerovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao je iznošenje božićne slame iz kuće. Ne baca se, već stavlja u raklje voćki, pčelinjak, vinograd, kokošarnik ili privredne zgrade. Vjeruje se da štiti voćnjake od grada.

U nekim krajevima božićna slama uklanja se još tokom noći, u prvim minutima Stevanjdana. Slamu uklanjaju žene, ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić.

Žito kojim se "gađao" domaćin pri unošenju badnjaka na Badnje veče takođe se danas prvi put sklanja sa poda.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.