Perović pozvao Vladu na dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama
Foto:Anadolija

Sjednica skupštinskog Odbora za ljudska prava

Perović pozvao Vladu na dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović predložio je Vladi Crne Gore da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i uđe u dijalog sa svim crkvama i vjerskim zajednicama.

On je predložio da Vlada, uz konstruktivni dijalog sa vjerskim zajednicama, dostavi Skupštini novi predlog zakona nakon šest mjeseci.

"Ako je Vladi stalo prihvatiće naš stav i povući zakon i započeti dijalog sa crkvama i vjerskim zajednicama", kazao je Perović.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava, na kojoj se razmatra predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručio da država treba da poštuje Ustav i zakone, a ne kanone.

Perović je odbacio navode predstavnika Vlade da je Mitropolija crnogorsko-primorska protiv dijaloga i upozorio da se predloženim zakonom, kako je rekao, atakuje na imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da je predlog zakona usklađen je sa najvišim međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije. On tvrdi da je riječ o, kako je rekao, veoma liberalnom zakonskom tekstu koji vjernicima i onima koji to nijesu garantuje najviši stepen prava i sloboda.

Fuad Čekić iz Islamske zajednice Crne Gore je istakao da je zakon neophodan i da bi njime, između ostalog, trebalo detaljnije obrazložiti u kojim slučajevima će biti vjerske zajednice biti oslobođene plaćanja poreza.

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Božo Bojović rekao je da će predloženim zakonom imovina koja je, kako tvrdi, nezakonito prepisana SPC biti ponovo ozakonjena na crnogorsku državu.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović i Slaven Radunović tražili su odlaganje sjednice kako bi se o predlogu zakona prvo izjasnio Zakonodavni odbor. Sjednica Zakonodavnog odbora zakazana je za sjutra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.