Vlada će platiti bankarske garancije za kolektor u Budvi, napravljeni veliki propusti

Zaštitnik da podnose krivične prijave protiv odgovornih

Vlada će platiti bankarske garancije za kolektor u Budvi, napravljeni veliki propusti

Ministarstvo finansija je saopštio da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktiviranju Državne garancije u iznosu od 29.250.000 eura izdate u korist njemačko-austrijskog privrednog društva WTE Wassertechnik GmbH i EVN grupa, da će Vlada izvršiti obavezu, ali i da je zadužila Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi Crnoj Gori i Opštini Budva.

“Vlada Crne Gore ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled i ne želeći da se pokaže kao Država koja ne poštuje međunarodne obaveze a u konkretnom slučaju ne izvrši plaćanje date garancije, na jučerašnjoj sjednici usvojila je predmetnu informaciju i stvorila pretpostavku da ispuni svoju finansijsku obavezu. Takođe, konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan Vlada je donijela Zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa zaduženjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu, protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese Države i opštine Budva", saopštio je na konferenciji za medije koja je u toku u Vladi državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

On je istakao da je tokom ovog procesa konstatovano da su učinjeni veliki propusti:

"Kako u zaključenju samog Ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima koje u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu” – saopštio je Katnić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.