Nurković: Ulaganje u Montenegro Airlines nije spašavanje kompanije nego ulaganje u razvoj CG
foto: Twitter Vlada CG

Nurković: Ulaganje u Montenegro Airlines nije spašavanje kompanije nego ulaganje u razvoj CG

„Predlog zakona o ulaganju i konsolidaciju Montenegro Airlinesa ne predstavlja spašavanje Montenegroairlinesa, već ulaganje u razvoj Crne Gore” – poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj nakon što je u petak Vlada utvrdila zakon.

„Svjesna značaja kompanije Vlada Crne Gore nije dozvolila da dođe do stečaja i gašenja. Ozbiljno smo se bavili tom temom i siguran sam da smo donijeli dobru odluku. Sve kalkulacije pokazuju da bi gašenje imalo velike posljedice, a da su benefiti od ulaganja daleko veći. Na ovaj potez se nijesmo odlučili ni brzo ni lako, ali smo na osnovu analize rada preduzeća u posljednje tri godine, siguran sam donijeli dobru odluku koju ćemo podnijeti Skupštini na verifikaciju. Ako poslanici imaju bolje rješenje na njima je da preuzmu odgovornost'', kazao je ministar Nurković.

Prezentirajući neke od argumenata i činjenica koje idu u prilog ovakvoj odluci ministar je rekao da je indirektan doprinos nacionalne avio kompanije crnogorskoj turističkoj i ostaloj privredi, od turista i putnika koje je prevezao, veći je od 150 miliona godišnje prema sprovedenom istraživanju tržišta, sačuvano je oko 400 radnih mjesta od kojih je dvije trećine letačkog i tehničkog osoblja, a u čije obrazovanje je država uložila velika sredstva.

Nurković je istakao da je uprkos kritikama, zadovoljan što su sačuvali ovu kompaniju, te da je notorna laž stručnjaka koji tvrde da će država platiti 32 miliona eura duga nacionalnog avioprevoznika prema Aerodromima i da će taj novac ostati koncesionaru.

Na konferenciji za medije ministar je pomenuo da se medijski daje prostor nekompetetnim licima, navodnim stručnjacima, da komentarišu odluke Vlade. „Drastičan primjer je komentar nekog stručnjaka da će sredstva koja država uplati Aerodromima na ime duga otići budućem koncesionaru, te da će on državnim parama platiti državi. Ovo je notorna izmišljotina, neznanje ili bolesna neistina” – rekao je ministar saobraćaja i pomorstva.

ELkvIpXYAEGiIz

Nurković je rekao da naš turizam nije moguće razvijati sa postojećom infrastrukturom koju imamo bez obzira na to što dodatno ulažemo u putnu i željezničku infrastrukturu.

„Dok god ne budemo dostigli nivo razvoja izgrađenosti autoputeva i željeznice da zadovolji potrebe povećanog broja turista moraćemo da koristimo ovaj vid prevoza. Dok imamo tu potrebu imamo potrebu da ovo preduzeće održimo i da ono funkcioniše. Direktne i indirektne štete bi se desilo ako ne dođe do konsolidacije preduzeća. Zaista ćemo pokušati da činjenicama i argumentima dokažemo da nije ulaganje u spašavanje ovog preduzeća već ulaganje u budući razvoj Crne Gore. … Svjedoci ste da svakodnevno dobijamo informacije da su u evropskim državama ove kompanije neodržive same po sebi, Italija je nedavno imala pomoć od oko 400 miliona eura a ukupno za godinu dana oko milijardu i 300 miliona. Kompanija na Malti je takođe u problemima, vidite šta se desilo sa kompanijom u Britaniji, a koliko je tek njemačka Vlada morala da uloži da bi sanirala taj dio kompanije koji posluje tamo. Pomenuću takođe i Island koji je dozvolio da se ugasi njihova avio kompanija. Imali su 1,5 odsto pad bruto nacionalnog dohotka kao direktna i indirektna posljedica gašenja avio kompanije. Čuo sam da je njihov premijer izjavio da, da je znao za posljedice ove odluke da nikada ne bi dozvolio da se ugasi nacionalna avio kompanija. Dakle, potpuno smo svjesni i potrebe za ulaganjem i napora koje treba da uloži Vlada i da obezbijedi sredstva ali smo daleko više svjesni posljedica koje bi se desile ukoliko bi došlo do gašenja ove kompanije'', kazao je Nurković odgavarajući na pitanja novinara vezano za mišljenje EK na ovaj predlog zakona i da li postoje garancije da će preduzeće pozitivno poslovati nakon predviđenih ulaganja.

On je ocijenio da je rješenje za nacionalnu avio kompaniju moralo biti sistemsko kako bi se omogućilo tom preduzeću da se razvija i da pozitivne efekti daleko veće od ovih koji su do sada ostvareni.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.