Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Ministar se susreo i sa predstavnicima crnogorske dijaspore

Šehović sa ministrima obrazovanja u Parizu: Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Na poziv ministra obrazovanja i mladih Francuske Žan Mišela Blankera, ministar prosvjete dr Damir Šehović prisustvovao je sastanku ministara obrazovanja država potpisnica Evropske kulturne konvencije Savjeta Evrope, koji je održan u Parizu a teme sastanka bile su etičko korišćenje digitalnih alata, razvoj kritičkog razmišljanja djece, kao i mogućnost otvaranja Opservatorije za predavanje istorije u Evropi.

U fokusu pažnje bile su politike koje bi trebalo primijeniti u svjetlu sve intenzivnije digitalizacije obrazovnog procesa, a razmijenjena su mišljenja o međunarodnim praksama i poteškoćama sa kojima se države članice Savjeta Evrope susrijeću u suočavanju sa izazovima koje donosi zloupotreba tehnologije, kao i društvenih mreža. Ministri su razgovarali o uvođenju zajedničkog principa koji bi približio mladima njihova prava, ali i upozorio na opasnosti koje nosi aktivnost na društvenim mrežama, a koje se odnose na zaštitu ličnih podataka koji su u posjedu kompanija koje obezbjeđuju internet servise - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministri su, kako se dodaje, predložili uspostavljanje Opservatorije za predavanje istorije u Evropi, kao inovativnog, politički neutralnog koncepta, koji doprinosi snaženju povjerenja i suživota u višenacionalnim i višekonfesionalnim društvima.

Na marginama konferencije, Šehović je imao brojne susrete sa ministrima obrazovanja, a razgovarao je i sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović-Burić, kao i generalnom direktorkom za demokratiju Savjeta Evrope Snežanom Samardžić-Marković i direktorom za demokratsku participaciju Matjažom Grudenom.

"Ministar se, takođe, sastao i sa predstavnicima crnogorske dijaspore, sa kojima je razgovarao o značaju aktivnosti iseljenika za očuvanje naše kulture, jezika i tradicije u Francuskoj. Sagovornici su se saglasili da poseban značaj ima škola crnogorskog jezika koju već duže vrijeme organizuje udruženje iseljenika Asocijacija Montenegro, a koja će i ubuduće imati podršku Ministarstva prosvjete. Bilo je riječi i o drugim potencijalnim projektima iz oblasti kulture, kao i daljoj mogućoj saradnji sa Vladom Crne Gore.", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.