Papa Franjo zabrinut zbog nuklearne energije
Papa Franjo, foto: EPA/EFE

Razgovarao sa žrtvama u Japanu

Papa Franjo zabrinut zbog nuklearne energije

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo izrazio je danas, poslije razgovora sa žrtvama nuklearne katastrofe u Japanu, zabrinutost zbog nuklearne energije, rekavši da razvoj budućih izvora energije mora da uzme u obzir zaštitu životne sredine.

Papa nije otvoreno podržao zabranu nuklearne energije tokom emocionalnog susreta sa žrtvama katastrofe iz 2011. godine, ali je podsjetio da su se japanski katolički biskupi založili za ukidanje nuklearnih elektrana poslije te havarije u kojoj su se istopila tri reaktora u elektrani Fukušima, usljed cunamija izazvanog zemljotresom.

Zbog te katastrofe iz 2011. godine raseljeno je 160.000 ljudi, a gotovo devet godina kasnije više od 40.000 njih još ne može da se vrati kućama.

"Važne odluke moraju da budu donijete u vezi s korišćenjem prirodnih resursa, i naročito budućih energetskih izvora", kazao je Franjo.

Papa je juče, prvog dana posjete Japanu, posjetio gradove Nagasaki i Hirošimu, na koje su SAD bacile atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata, gdje je od svjetskih lidera zatražio da se odreknu nuklearnog oružja, ocjenivši da je i korišćenje i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno.

Vlada japanskog premijera Šinza Abea danas je odgovorila na Franjovu poruku, navodeći da Tokio teži svijetu bez nuklearnog naoružanja, ali da i dalje zavisi od američkog nuklearnog odvraćanja zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.