Svaki 5-6 par se bori protiv sterilitita, nakon postupka VTO u cetinjskoj bolnici do sada rođeno između 550 i 600 beba
ilustracija

Dr Lazović za TVCG

Svaki 5-6 par se bori protiv sterilitita, nakon postupka VTO u cetinjskoj bolnici do sada rođeno između 550 i 600 beba

U Crnoj Gori se svaki peti ili šesti par bori protiv sterilitita, kazao je načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice Danilo I na Cetinju dr Željko Lazović.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da se toj zdravstvenoj ustanovi javi više od 200 parova što je, kako kaže, pozamašna.

"Od tih nekih iznad 200 parova, do procesa vantjelesne parova dođe nekih 150 parova. To je otprilike i taj procenat da se oko 70 posto parova na kraju liječe VTO", rekao je Lazović. 

Kaže i da je nakon postupka VTO u cetinjskoj bolnici do sada rođeno između 550 i 600 beba: "Što je impozantan podatak, bukvalno smo jednu crnogorsku školu napunili djece za ovih deset godina".

U toj oblasti, kaže on, unapređuje se rad stalno, a nema grane medicine u kojoj se tako brzo ne napreduje s ciljem da se ljekarima olakša posao, i poveća stopa uspješnosti.

Komentarišući podatke Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da je tokom devet mjeseci ove godine za vantjelesnu oplodnju 371 para privatnim ustanovama i bolnici na Cetinju plaćeno 700.000 eura, Lazović je da je u posljednje tri godine broj pacijenata koji preko FZO obavljaju VTO bio godišnje 500 do 550.

"U ovom prethodnom periodu neki od ljekova koji nijesu bili na pozitivnoj listi sada jesu, i zato je ta cijena vjerovatno uzrokovana tim da ljekovi koji su ranije plaćali pacijenti, sada se refundiraju", priča Lazović.

Na pitanje šta utiče na sterilitet, Lazović kaže da primjećuju da žene odgađaju rađanje djeteta za pozne godine. 

U odnosu na period od prije 20 ili 30 godina, ta granica se, kaže Lazović, pomjerila za pet do šest godina.

"Generalni savjet svim parovima je da se trudnoća, odnosno rađanje završi sa 35 godina života, jer je to prekretnica kad trudnoće nakon tih godina imaju određene rizike. To pomjeranje granice je jedan od razloga. Drugi razlog je da primjećujemo da se pojavljuju poremećaji i kod muškaraca i žena. Slabiji je spermogram muškarca danas, u odnosu na period prije 40-50 godina", kaže Lazović.

Raste broj žena, kako je rekao, koje počinju ranije da gube funkciju jajnika.

Ukoliko do trudnoće kod žena ispod 35 godina života ne dođe za godinu dana, trebalo bi se obratiti ljekari. Za žene starije od 35 godina, Lazović, ta granica je šest mjeseci.

Izvor: Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.