Bogdanović: Nikako nijesmo prepreka da odbor radi svoj posao
Bogdanović

Vlada i Ministarstvo ispunjavaju programske obaveze:

Bogdanović: Nikako nijesmo prepreka da odbor radi svoj posao

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je danas na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. Tokom sjednice, ministru Bogdanoviću postavljeno je devet pitanja, koja su se ticala različitih djelokruga rada Ministarstva kulture.

On je posebno naglasio pitanje nedavnog utvrđivanja Predloga zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore, ističući kako su Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture time ispunili svoje programske obaveze i da to ni u jednom pogledu nije prepreka da skupštinski odbor za sveobuhvatno izborno zakonodavstvo radi svoj posao.

"Imajući u vidu da je Vlada mandatirala izradu Predloga zakona znatno prije formiranja tog skupštinskog Odbora, te da je bila u obavezi da tu programsku obavezu i realizuje, shodno mišljenjima Savjeta Evrope i Evropske komisije, a u skladu sa najvišim evropskim standardima i komparativnoj praksi, kao i da će on biti predmet dalje skupštinske procedure, a shodno tome i Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Napominjem da Vlada i Ministarstvo kulture nijesu ni na jedan način bili prepreka da u dosadašnjem radu skupštinskog odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, medijski zakoni, sa njihove strane, budu predstavljeni. Naprotiv – Vlada je isključivo obavljala svoja Ustavom definisana zaduženja, te je utvrdila Predlog zakona mandatiran 2018. godine, i na taj način tekst baziran na najvišim standardima učinila dostupnim Odboru i cjelokupnoj javnosti na komentarisanje i stručnu analizu u svim fazama postupka", kazao je Bogdanović.

Zbog svega navedenog, istakao je da su Predlogom zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, koji je u konačnom bio predmet tri ekspertska monitoringa Savjeta Evrope i Evropske komisije, implementirane sve preporuke Savjeta Evrope iz JUFREX analize medijskog sektora Crne Gore u kontekstu predmetne materije, zatim sve preporuke iz trostruke ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije, te je Predlog od strane Savjeta Evrope i Evropske komisije, u finalnom mišljenju, ocijenjen kao ,,u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope”, odnosno da ,,isti ne zahtijeva dodatne izmjene.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.