Mirisne svijeće opasne po zdravlje
Ilustracija

Mirisne svijeće opasne po zdravlje

Parafinske svijeće utiču na kvalitet vazduha, mogu da dovedu do pojave astme, čak i kancera.

Mirisne svijeće od parafinskog voska mogu štetno da utiču na zdravlje. Dobijaju se iz sirove nafte, a kada gore ispuštaju otrovne supstance,prenose Novosti.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Južna Karolina pokazalo je da parafinske svijeće utiču na kvalitet vazduha, mogu da dovedu do pojave astme, čak i kancera.

Ali takav efekat bi mogle da izazovu isključivo posijle višegodišnje upotrebe i ako izbliza udišete njihov miris.

Ipak, nisu sve svijeće štetne. One od sojinog i pčelinjeg voska preporučuju se za upotrebu, dobro djeluju na okolinu i jednostavne su za izradu.

Svijeće od sojinog voska duže gore, ne ispuštaju miris i dim i nemaju nepovoljan uticaj na ljudsko zdravlje, dok pčelinji vosak čisti i vazduh.

Ukoliko ne želite da se odreknete svijeća koje vaš dom ispunjavaju prijatnim mirisom, nemojte da ih koristite dugo, niti da budete direktno izloženi njihovom dimu. A najbolja zamjena za njih su eterična ulja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.