Poreska uprava provjerava 30 sudskih vještaka zbog PDV-a
Ilustracija

Poreska uprava provjerava 30 sudskih vještaka zbog PDV-a

Poreska uprava pokrenula je postupak provjere poslovanja sudskih vještaka kako bi utvrdila ko je od njih bio dužan da plati porez na dodatu vrijednost (PDV).

Porez je, kako je Danu potvrđeno, platio samo jedan vještak iz Bara, koji je ujedno i jedini registrovan za PDV.

Tokom protekle nedjelje iz Poreske uprave su pozvali više vještaka da im dostave finansijske izvještaje o poslovanju i prihodima. Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je taj list objavio koliki su godišnji prihodi sudskih vještaka, i to samo po osnovu angažovanja od sudova i tužilaštva.

Najmanje njih 30 prebacilo je cifru od 18.000 eura, što automatski znači da su morali platiti PDV. Redakciji Dana je potvrđeno da će ubuduće od vještaka zahtijevati da plaćaju PDV, bez obzira na to što se oni pozivaju na rupu u zakonu o navodnom dodatnom, a ne stalnom poslu.

Sudskim vještacima do sada je naplaćivan porez od devet odsto na ime nagrade. Međutim, uvidom u listu prihoda jasno se vidi da se tu radi o ciframa koji premašuju stotine hiljada eura.

Vještacima raznih struka po osnovu angažovanja sudova i tužilaštva od 2014. do 2018. godine, kako je to Dan nedavno objavio, isplaćen je 4,1 milion eura, od čega nije plaćen ni jedan jedini cent PDV-a.

List je ove podatke dobio na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama od Tužilačkog i Sudskog savjeta. Ova cifra se odnosi na isplate samo za poslove koji su se odrađivali za sudove, odnosno tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.