Striković: Stopa PDV na pelet smanjena sa 21 odsto na sedam
Adnan Striković, Foto: SDP

Predlog SDP-a prošao

Striković: Stopa PDV na pelet smanjena sa 21 odsto na sedam

Skupština Crne Gore jednoglasno je usvojila predlog Socijaldemokratske partije da se pelet za ogrjev oporezuje po nižoj stopi PDV. Umanjenjem poreske stope sa 21% na 7% stvaraju se uslovi za značajnije smanjenje cijene ovog ekološki prihvatljivog goriva koje koristi hiljade domaćinstava u našoj zemlji, saopštio je poslanik SDP-a Adnan Striković.

"Već duži niz godina pelet predstavlja jedan od ekoloških modela grijanja, koji pri sagorijevanju znatno manje zagađuje životnu sredinu u odnosu na ugalj ili drvo za ogrjev, odnosno pri njihovoj upotrebi gotovo da ne postoji emisija gasova. Pelet je gorivo koje se dobija od drveta i drvenog otpada procesom mljevenja, sušenja i presovanja pod visokim pritiskom", saopštio je Striković.

On je kazao da je u našoj zemlji prepoznata ekološka prednost tog goriva, pa je tako država duži niz godina davala beskamatne kredite za kupovinu opreme za grijanje na pelet, a u opštini Pljevlja i subvencije građanima i privredi za nabavku samog peleta.

"Uvjereni smo da je pored ekološke prednosti, potrebno uložiti napor kako bi ovo gorivo bilo i ekonomski isplativo za crnogorske građane i privredu i zbog toga predložili smanjenje stope oporezovanja, kako bi finalni proizvod bio znatno jeftiniji za crnogorske potrošače", kazao je Striković.

Takođe je naveo da se nadaju da će i proizvođači shvatiti značaj ovog stimulansa za korišćenje peleta i dati svoj doprinos da u narednoj sezoni grijanja bude dovoljno peleta za sve crnogorske potrošače i da njegova cijena bude značajno niža.

"Takođe, potrebno je uključiti i resorna ministarsva i lokalne samouprave kako bi se obezbijedile i dodatne subvencije, čime bi se značajno smanjilo emitovanje štetnih gasova i čestica, pogotovo u sjevernim opštinama, koje je često preko dozvoljenih limita. Sigurni smo da će ovo smanjenje poreza dodatno stimulisati korišćenje obnovljih izvora energije, ali i povećati proizvodnju, zaposlenost i poreske prihode u konačnom", saopštio je Striković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.