Antifašizam istorijska vertikala moderne cg državnosti,  trajna veza crnogorskog i jevrejskog naroda
Foto:PR Služba Predsjednika

Đukanović na konferenciji "Mahar" u Budvi

Antifašizam istorijska vertikala moderne cg državnosti, trajna veza crnogorskog i jevrejskog naroda

Antifašizam je istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije. Između ostalog, to je i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod.Mi moramo i možemo istrajati u tim nastojanjima, jer želimo dobro svojim narodima i zemljama, novim naraštajima, cijelom čovječanstvu, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju sedmog tradicionalnog okupljanja Jevreja „Mahar“ 2019 koji se održava u Budvi.

"Smatram da možemo biti obostrano zadovoljni veoma konstruktivnom saradnjom crnogorskih institucija i Jevrejske zajednice, što se reflektuje i na naše odlične odnose sa Izraelom, kao i na veze sa značajnim međunarodnim jevrejskim organizacijama", kazao je Đukanović.

On je kazao da je osnivač i prvi predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jašae Alfandari bio veliki prijatelj crnogorskog naroda.

"Kroz Jevrejsku zajednicu, i lično, doprinosio je njenom demokratskom razvoju, afirmaciji mira, građanskog multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada, čime se ponosimo. Realizacija njegovog projekta Mahara, kao kohezionog faktora, uz konstruktivnu podršku crnogorskih državnih institucija, započeta prvom konferencijom 2013, iznjedrila je ovaj međunarodno respektabilan forum, prepoznat kao mjesto okupljanja i saradnje, promišljanja o budućnosti, i afirmacije suživota koji uvažava posebnosti. Ali i kao adresa sa koje stiže brz i jasan odgovor antisemitizmu, asimilaciji, ksenofobiji, govoru mržnje i rasizma. Danas je to i snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Jugoistočnoj Evropi, posvećen politici stabilnosti, evropeizaciji Zapadnog Balkana i zajedničkoj evropskoj budućnosti.", kazao je predsjednik Crne Gore.

Inauguraciju Vrhovnog rabina Crne Gore Arija Edelkopa ocijenio je značajanim događajem ne samo za Jevrejsku zajednicu, već i za Crnu Goru jer je gospodin Edelkop prvi rabin koji s porodicom živi u našoj zemlji.

"Najsrdačnije mu čestitam, uz najbolje želje da svojim radom pruži snažan doprinos daljem prosperitetu Zajednice, boljitku i blagostanju jevrejskih vjernika, kao i snaženju i osavremenjavanju multietničkog i multivjerskog sklada u našoj zemlji.", kazao je Đukanović.

Predsjendik Crne Gore je kazao da uprkos decenijama mira i ostvarenom progresu, neki procesi u svijetu daju povoda za duboku zabrinutost.

"Na mnogim mjestima širom planete mir, stabilnost i održivi ekonomski razvoj i dalje su nedostižni. Nažalost, „virus ravnodušnosti“ prema tim pojavama, kako to naziva Papa Franjo, zahvatio je svijet. Moramo se vratiti riječima nobelovca Elija Vizela koji kaže: „...gdje god su muškarci i žene progonjeni zbog svoje rase, vjere ili političkih stavova, to mjesto mora tog trenutka postati središte svemira“. Da bi izbjegli ponavljanje grešaka iz prošlosti, moramo snažiti institucije kojima se utiče na kolektivnu svijest, s posebnim akcentom na obrazovne ustanove, medije i odgovorniji pristup društvenim mrežama.", poručio je Đukanović.

Podsjetio je da je na opasnost od zloupotrebe novih tehnologija upozorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, konstatujući da se „govor mržnje kao pošast za demokratske vrijednosti, društvenu stabilnost i mir širi poput šumskog požara društvenim mrežama i putem interneta“.

"Društvene mreže su nažalost nepresušni kanali za širenje antisemitizma, ksenofobije i rasizma. Ali mi moramo naći način da istim putem, koristeći nove tehnološke alate, suzbijamo te pojave, i da afirmišemo mir, toleranciju, različitost i razumijevanje među ljudima.Utoliko prije, što smo svjedoci da desne snage i populistički pokreti jačaju svuda. Prema rezultatima istraživanja Agencije EU za temeljna prava o antisemitizmu, 85% evropskih Jevreja smatra antisemitizam najvećim društvenim ili političkim problemom u svojoj zemlji. Njih 9 od 10 smatra da se antisemitizam u posljednjih pet godina pojačao. Bila bi najveća greška smatrati to opasnošću samo po Jevreje. To je opasnost prije svega za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje čovječanstva, koje traži zajednički odgovor.", poručio je crnogorksi šef države.

On je podsjetio i na svevremene poruke Vilija Branta, na kojima se temelji i istorijsko obraćanje predsjednika Savezne Republike Njemačke Franka Valtera Štajnmajera 1. septembra ove godine u Poljskoj na komemoraciji povodom 80-togodišnjice početka Drugog svjetskog rata. Takvi primjeri bude nadu u izgradnju boljeg, pravednijeg svijeta, ocijenio je Đukanović.

"Mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma. Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja. Crnogorski narod nikada nije uzmakao pred neprijateljima, niti je dozvolio gaženje ljudskog dostojanstva. Antifašizam je istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije. Između ostalog, to je i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod.Mi moramo i možemo istrajati u tim nastojanjima, jer želimo dobro svojim narodima i zemljama, novim naraštajima, cijelom čovječanstvu", poručio je Đukanović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.