Obezbijediti transfer novih tehnologija iz Japana u CG i usavršavanje u velikim razvojnim centrima

Đukanović nakon završene posjete Tokiju

Obezbijediti transfer novih tehnologija iz Japana u CG i usavršavanje u velikim razvojnim centrima

Japan podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnovama održivog razvoja što je vrlo podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore sa našim osnovnim principima, ciljevima i metodama kojima želimo da ostvarimo svoje strateški definisane razvojne ciljeve, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon završene posjete Tokiju.

Đukanović je istakao zadovoljstvo što je kao predsjednik Crne Gore imao čast da prisustvuje ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara Naruhita.

"To je bio veoma važan događaj kojem su pristustvovali predstavnici, rekao bih, manje više, čitavog svijeta od kojih je bilo preko 70 delegacija na nivou šefova država i vlada, dakle, okolnost da je Crna Gora bila tu, mislim da je veoma značajna za dalju međunarodnu afirmaciju naše zemlje", ocijenio je Đukanović.

Ta ceremonija je prema njegovim riječima, istovremeno bila prilika za susret sa mnogim ljudima iz raznih djelova svijeta.

"Naravno meni su bili najiteresantniji susreti sa Evropljanima jer ovdje je pored bilateralnih delegacija bila pozvana da prisustvuje i delegacija Evropske unije. Ipak, želim za ovu priliku da istaknem da je posebno značajno da sam imao vrlo sadržajan razgovor sa premijerom Japana, gospodinom Abeom. Taj razgovor je bio fokusiran na dvije teme, jedna je odnosi Japana i Zapadnog Balkana. Kao što je već poznato, Japan ima jedan poseban koncept inicijative za Zapadni Balkan i ima svog posebnog izaslanika na nivou ambasadora koji sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana. Veoma je važno da Japan snažno podržava evropsku i evroatlansku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i generalno podržava jedinstvenu Evropsku uniju kao važnog globalnog partnera", kazao je Đukanović.

Đukanović je naveo da su kada je bilateralna agenda u pitanju razgovarali o prioritetima za buduću saradnju.

"Istakao sam da je za Crnu Goru posebno zanimljiva saradnja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija. U tom kontekstu sam i predložio da radimo zajedno na inovaciji sporazuma koji predstavlja pravnu osnovu za saradnju u toj oblasti jer još uvijek je na snazi Jugoslovensko-japanski sporazum iz ‘81. godine, a u okviru te saradnje ono što su naši prioriteti je da pokušamo da obezbijedimo transfer novih tehnologija kada je u pitanju očuvanje životne sredine i strategija održivog razvoja Crne Gore i takođe da obezbijedimo mogućnost za što širi krug naših predstavnika, bilo da je riječ o studentima, nastavnicima, istraživačima, ekspertima, predstavnicima administracije da nastave svoja stručna usavršavanja u naučno-razvojnim centrima u Japanu", izjavio je predsjednik Crne Gore.

Premijer Abe se saglasio sa tom inicijativom i dao preporuke kako da krenemo u njenu operacionalizaciju, naveo je Đukanović.

Dodaje i da su razgovarali o mogućnostima za dalje širenje ekonomske saradnje.

"Kao što znate, neke od japanskih kompanije počevši od Daido metala preko Toshibe, Hitačija su prisutne su prisutni u Crnoj Gori. Inicijativa japanskog premijera je bila da nastavimo sa daljim unapređenjem poslovnog ambijenta kao podrške za veće prisustvo predstavnika japanskog biznisa i japanskih investitora u Crnoj Gori, što je potpuno podudarno sa onim što je interes Crne Gore i njene ekonomije kao otvorene ekonomije da u saradnji sa reeferentnim strateškim partnerima obezbijedi kontinuirani tempo visokog ekonomskog rasta. Tako da vjerujem da je to možda i najvažnija poenta uz ovaj ceremonijalni dio. Kao što znamo Japan je veoma važna razvijena zemlja sa odličnim tempom razvoja i može biti vrlo važna podrška i vrlo važan partner u ostvarivanju onog što su strateški razvojni ciljevi naše zemlje", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.