Počinje procedura davanja koncesije za projekat žičare Kotor-Lovćen
Ilustracija

Odluka Vlade

Počinje procedura davanja koncesije za projekat žičare Kotor-Lovćen

Plan davanja koncesija za projekat žičare Kotor-Lovćen za 2020. godinu donijet je na današnjoj sjednici Vlade.

Donošenjem ovog dokumentra omogućava se započinjanje procedure davanja koncesije za projekat žičare Kotor-Lovćen, kao oblika podsticanja privatnih investicija u obavljanju djelatnosti od javnog interesa radi postizanja optimalne turističke valorizacije izuzetno vrijednih prirodnih resursa i kulturnog nasljeđa.

"Glavni cilj projekta povezivanje teritorije Prijestonice Crne Gore sa turističkim centrom u Boki Kotorskoj, sjeverozapadnom stranom planine Lovćen putem savremenog, ekološkog i atraktivnog sistema saobraćajne infrastrukture", saopšteno je iz Vlade.

 Prva faza, za koju se donosi ovaj Plan, predstavlja najatraktivniju dionicu - od stanice Dub, u Kotoru, do stanice Kuk, na Njegušima - dužine 3,6 km i visinske razlike 1.298 metara, veoma izazovnu sa aspekta izvođenja i neophodnog pažljivog odnosa prema prirodnom i kulturnom nasljeđu.

"Prilikom predstavljanja Plana, naglašeno je da su ekonomske procjene rađene za potrebe ovog projekta zasnovane, između ostalog, na sljedećim pretpostavkama: trajanje koncesije 30 godina, period izgradnje 1 godina i period funkcionisanja 29 godina, kao i da će odmah po usvajanju Plana davanja biti raspisan novi tender za odabir privatnog koncesionara, za dionicu žičare od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk", saopšteno je.

Osim toga, u raspravi je navedeno da slučaju realizacije cjelokupnog projekta, kako je predviđeno u planskom dokumentu, riječ bi bilo o najdužoj turističkoj žičari na svijetu – projektu koji predstavlja jedinstvenu turističku ponudu za domaće i strane goste.

"Cjelokupnim projektom predviđena je ozgradnja 15 kilometara duge Žičare sa gondolama, a vožnja od podnožja, odnosno od stanice Dub do Cetinja na 600 m iznad mora bi trajala 43 minuta. Projektom su na trasi predviđene 4 stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice Kuk i Ivanova korita", pojasnili su iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.