Početi pregovore o žičari Kotor - Lovćen, procjenjuje se godišnji prihod do 4 miliona eura
ilustracija

Vlada CG

Početi pregovore o žičari Kotor - Lovćen, procjenjuje se godišnji prihod do 4 miliona eura

Vlada je, u četvrtak, 6. jula bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila Informaciju o realizaciji tendera po osnovu Javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen.

U Informaciji je navedeno da je Vlada Crne Gore je 20. maja usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen i zadužila Ministarstvo da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji, da je javni oglas objavljen 5. juna, a da su ponude javno otvorene 21. jula te da je ponuda Konzorcijuma koji čine „Novi Volvox“ d.o.o. Podgorica i Leitner S.P.A, Italija ocijenjena ispravnom i ponudom koja ispunjava sve zadate uslove, saopšteno je iz Vlade.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je zaduženo da sa prvorangiranim na tenderu otpočne pregovore o zaključenju Ugovora o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen.

'Godišnji prihod do 4 miliona eura, karta Kotor-Lovćen 20 eura'

Koncesionim aktom je predviđeno projektovanje, finansiranje, izgradnja, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovi “projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

Kako se navodi, izgradnja žičare je predviđena u Prostornom planu posebne namjene za NP Lovćen, na osnovu kojeg su izdati Urbanističko-tehnički uslovi za projektovanje žičare.

Trasa cjelokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom), a onda vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Ova početna dionica, ukupne dužine cca 3,6 km (horizontalne projekcije), zajedno sa površinama neophodnim za izgradnju terminala Dub i Kuk sa pratećim sadržajima predstavlja koncesiono područje - navodi se u Koncesionom aktu.

Kako se navodi u Koncesionom aktu, osnovni parametri za ocjenu ekonomske opravdanosti investicije je i procijenjeni broj posjetilaca.

Podsjeća se da je Crna Gora u 2019. godini imala oko 2,6 miliona turista, pri čemu je Kotorski zaliv u periodu od 01. januara do 31.decembra u Luku Kotor uplovilo 462 kruzera sa 615.215 putnika.

"Ukupan broj jahti u Luci Kotor za ovaj period iznosi 3.961, a na jahtama je registrovano 22.586 putnika. Na području Budve u 2019. godini registrovano je 918.663 turista, dok je na području opštine Tivat registrovano 161.153 turista. Dodatno, dubrovačko područje je imalo oko 2 miliona turista, od čega je oko 250.000 posjetilo Kotor. Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj Projekta predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da slijedi rast turizma u Crnoj Gori. Svjetski putnički i turistički savjet (World Travel & Tourism Council , WTTC) je objavio izvještaj o ekonomskom uticaju putovanja i turizma za 2018. godinu. U dijelu koji se odnosi na Crnu Goru, istaknuto je da je direktan doprinos turizma i putovanja za Crnu Goru u 2019. godini iznosio 1,14 milijardu eura, odnosno 24% od ukupnog BDP-a.", navodi se u aktu.

Navedeni podaci su, kako stoji, korišćeni, zajedno sa drugim informacijama, kako bi se izradila ekonomska analiza izvodljivosti Projekta.

"Izrađeni su scenariji sa različitim stopama rasta i obuhvata podataka i na osnovu raspoloživih podataka možemo predvidjeti da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3.2 do 4.2 miliona eura. Ekonomske procjene bile su zasnovane, između ostalog, na sljedećim pretpostavkama:  Trajanje koncesije 30 godina; Period izgradnje 1 godina;  Period funkcionisanja 29 godina;  Prihodi od karata iskazani u cijenama za 2021. godinu;  Karta Kotor-Lovćen 20 eura.", predviđeno je između ostalog Koncesionim aktom.

Osim direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, Projekat će, procjenjuje se, ostvariti druge mjerljive koristi, kao što su dodatni prihodi za Cetinje, NP Lovćen i lokalna 6 preduzeća i preduzetnike.

"Najveća korist koja proizlazi iz realizacije Projekta zapravo će biti unapređenje crnogorske turističke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma", pojašanjeno je u Aktu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.