Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala obuku o istraživačkom novinarstvu
Foto: M.Ž.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala obuku o istraživačkom novinarstvu

Jedanaest medijskih profesionalaca iz različitih crnogorskih medija, kao i studenti sa Odsjeka za novinarstvo Univerziteta Crne Gore, učestvovalo je u trodnevnoj radionici o istraživačkom novinarstvu od 9. do 11. oktobra 2019. godine. Trening koji je podržao OEBS protekla tri dana održan je u Podgorici.

Obuku je vodila Sanita Jemberga, izvršna direktorica baltičkog Centra za istraživačko novinarstvo (Re: Baltica).

Menadžer medijskog programa Misije Daniel Blank kazao je da je obuka pružila učesnicima pouzdane metode za istraživanje, unakrsnu provjeru i struktuiranje dragocjenih informacija.

„Vremenski faktor je posebno važan kada radite kao istraživački novinar - ne samo da što prije objavite rezultate i nalaze, već i da slijedite različite stavove onoliko dugo koliko je potrebno da biste predstavili cjelovitu sliku onoga što se dešava“, rekao je Blank.

Jemberga je kazala da se radionica bavila teorijskim okvirom, ali i njegovom praktičnom primjenom.

„Želim da osmislite svoje ideje za istraživanje. Kada napustite ovu radionicu nakon tri dana, trebalo bi da odete sa više nego dobrom idejom", kazala je ona.

 Prema njenim riječima, istraživački novinari su ti koji izazivaju sistem u ime onih koji to ne mogu. Ona je dodala da istraživački novinar treba da piše o pitanjima koja nisu nužno popularna, dodajući da na Balkanu postoje sjajni primjeri istraživačkog novinarstva.

Tokom radionice, učesnici su sprovodili dubinske studije slučaja i vježbe. Trening je dio projekta Misije OEBS-a na temu „Podrška medijskim institucijama, informativni pluralizam, sloboda medija i sigurnost novinara u Crnoj Gori.“           

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.