Evo koliko djeca zaista treba da spavaju
Foto: Ilustracija

Evo koliko djeca zaista treba da spavaju

Kada se djeca vrate u školske klupe, važno je osigurati da imaju dovoljno sna kako bi mogla da ostvare dobre rezultate u školi.

"Bez obzira na uzrast, djeca imaju više energije, boljeg su raspoloženja i fizički su u boljem stanju kada imaju zdrav i konzistentan san", rekla je Ilene Rosen, jedna od autorki istraživanja.

Vrijeme povratka u školu pruža porodicama savršenu priliku da preispitaju svoje navike vezane za spavanje i uspostave zdrave rutine kako bi se osiguralo dovoljno sna za djecu.

Različite starosne grupe djece zahtijevaju i različite količine sna, pa tako:

djeca od četiri do 12 mjeseci: od 12 do 16 sati (uključujući drijemanje);

djeca od jedne do dvije godine: od 11 do 14 sati (uključujući drijemanje);

djeca od tri do pet godina: od 10 do 13 sati (uključujući drijemanje);

djeca od šest do 12 godina: od devet do 12 sati;

djeca od 13 do 18 godina: od osam do 10 sati.

Za srednjoškolce je posebno važno da adekvatno spavaju jer nenaspavani tinejdžeri ostvaruju mnogo gore rezultate u školi od one djece koja se dobro odmaraju, navode stručnjaci, a prenosi klix.ba.

Istraživanje pokazuje da nenaspavani tinejdžeri mogu lakše da izgube fokus i imaju više problema s prisjećanjem na podatke od one djece koja spavaju dovoljno, a nedovoljno spavanja je povezano i s poremećajima pažnje, ponašanja, kao i sa problemima s učenjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.