OEBS podržao susret delegacije crnogorskih medijskih profesionalaca sa danskim kolegama u Kopenhagenu
Foto: OSCE

OEBS podržao susret delegacije crnogorskih medijskih profesionalaca sa danskim kolegama u Kopenhagenu

Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je dvodnevnu studijsku posjetu Kopenhagenu za šest medijskih profesionalaca iz Crne Gore.

Grupa se, kako je saopšteno, sastala sa predstavnicima Danskog savjeta za štampu, Danskog sindikata novinara i Danskog medijskog udruženja, Politikena i Danske radio-difuzne korporacije 24. i 25. septembra 2019. godine.

U posjeti Danskoj bili su sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović, članica Medijskog savjeta za samoregulaciju Aneta Spaić, suvlasnica dnevnog lista Dan Slavica Jovanović, urednik informativnog programa RTCG-a Borislav Višnjić, ombudsmanka dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor Paula Petričević i programski direktor dnevnog lista Vijesti Mihajlo Jovović.

Glavne teme susreta bili su značaj medijske samoregulacije u Danskoj i Crnoj Gori, sloboda medija, sigurnost novinara, neriješeni slučajevi napada na novinare, povjerljivost izvora i podataka, tradicionalni u odnosu na digitalne medije.

Menadžer Programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank kazao je da je ova posjeta bila odlična prilika da crnogorska delegacija čuje više o praksi samoregulacije medija od vodećih institucija u Danskoj.

“Misija OEBS-a prepoznaje potrebu snažne i visoko profesionalne samoregulacije kao preduslov za odgovorne, tačne i precizne medije. U svijetu gdje su promjene konstantne i protok informacija ogroman, mediji bi trebalo da teže da budu jaki i postupaju u skladu sa etičkim kodeksom“, rekao je Blank.

Posjeta je nastavak podrške Misije OEBS-a da ojača samoregulatorne mehanizme u Crnoj Gori i da promoviše koncept samoregulacije, kako bi doprinijela profesionalnom izvještavanju crnogorskih medija i njihovom pridržavanju profesionalnih standarda koje Etički kodeks promoviše.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.