Bregu: Pravi je trenutak da Zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost regiona
Foto:RCC

Sastanak u Njujorku

Bregu: Pravi je trenutak da Zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost regiona

RCC bio je domaćin neformalnog sastanka za ministre vanjskih poslova Zapadnog Balkana na marginama 74. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

,,Samit u Poznanju je iza nas i sada je pravi trenutak da Zapadni Balkan pokaže svoju snagu i odgovornost za evropsku budućnost regiona", kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana, koji je Savjet organizovao danas u Njujorku. 

Bregu je rekla da se treba pozabaviti nedostacima akcinog plana za stvaranje Regionalnog ekonomskog prostora i prilagoditi ga tako da odgovara stvarnosti, odnosno uključiti socijalnu dimenziju u njegove ciljeve, osigurati slobodno kretanje građana širom regiona i brzo djelovati da se zaustavi pojava odlaska visokokvalifikovane radne snage. 

„Mi se u Savjetu za regionalnu saradnju iskreno radujemo ohrabrenju koje dolazi od Evropske unije i očekujemo da će pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti otvoreni ove godine. S druge strane, region treba da pokaže svoju predanost evropskom putu, kao i političku volju u rješavanju nerješenih bilateralnih pitanja koja utiču na cijeli region i stvaraju negativnu sliku Zapadnog Balkana“, poručila je Bregu. 

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim postignućima u regionalnoj saradnji, te istakli važnost njenog daljeg jačanja za konkretne zadatke koji su pred regionom. Takođe su naglasili važnost otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ponovili da bi to bilo važno ne samo za njih već i za region u cjelini. Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz punu podršku regiona dogovoru koji bi doveo do normalizacije njihovih međusobnih odnosa - saopštio je RCC.

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maciej Popovski i direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera takođe su učestvovali na sastanku sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

Ponovili su stav da bi skoro otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bilo u najboljem interesu cijele Evrope, jer bez integracije cijelog Balkana nema stabilne i sigurne Evrope.

Sastanak je organizovan na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a nakon ovog neformalnog okupljanja, dan kasnije, slijedi neformalni sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim će predsjedavati Kosovo koje trenutno predsjedava ovim Procesom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.