U subotu čišćenje obala na jezeru Krupac u Nikšiću i još 11 lokacija širom zemlje

Međunarodni dan čišćenja obala

U subotu čišćenje obala na jezeru Krupac u Nikšiću i još 11 lokacija širom zemlje

I ove godine Delegacija EU u Crnoj Gori, EU Info Centar i partneri učestuju u obilježavanju Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori. Centralna akcija čišćenja planirana je na jezeru Krupac u Nikšiću u subotu 21. septembra i to sa početkom u 10:30.

I ove godine NVO Zero Waste Montenegro organizuje Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori, u saradnji sa NVO Naša akcija i pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra.

"U subotu, 21. septembra, na Međunarodni dan čišćenja obala, više od 15 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što će čistiti 12 lokacija istovremeno (kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor i obala jezera Krupac u Nikšiću, dok će čišćenje ostrva Sinjavac u Bijelom Polju biti organizovano 24. septembra)", stoji u najai događaja.

Centralna akcija čišćenja planirana je na jezeru Krupac u Nikšiću u subotu 21. septembra, sa početkom u 10:30, u koordinaciji NVO „Ozon“. Predstavnici NVO „Ozon“, NVO Zero Waste Montenegro i Naša akcija, Delegacije EU, EU info centra i međunarodne zajednice pridružiće se građanima i predstavnicima ostalih NVO u čišćenju obale jezera.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit2019.Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja, kaže se u najavi. 

Rezultati akcije buče naknadno objavljeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.