Vuković: Dok radnici preživljavaju, Grbović sebi i saradnicima drastično povećao plate
Foto: DCG

Vuković: Dok radnici preživljavaju, Grbović sebi i saradnicima drastično povećao plate

Demokratska Crna Gora održala je danas u Nikšiću press konferenciju na kojoj je potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić, Nemanja Vuković, javnosti predstavio nove nepravilnosti u radu lokalne samouprave u gradu pod Trebjesom, a u vezi sa isplatom varijabila privilegovanim funkcionerima, čime je počinjeno flagrantno bezakonje sa elementom krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Vuković je podsjetio građane da je Demokratska Crna Gora otkrila i dokumentovala aferu ,,Gornja Zeta“ u kojoj je država oštećena za 7.196.494 eura, to je iznos od kojeg se stambeno moglo zbrinuti oko 400 socijalno ugroženih porodica, a u koju su umiješani i lokalni vlastodršci i aferu u kojoj su Opština Nikšić i perjanica DPS-a, Zdravko Vlahović, pravosnažno osuđeni za mobing i zlostavljanje na radu, a kojom je ugled Opštine Nikšić u potpunosti srozan.

Kako je Vuković saopštio, da pohlepa Veselina Grbovića ne poznaje granice pokazuje i to da je u trenutku kada dug Opštine Nikšić iznosi oko 33 miliona eura, od čega je samo poreski dug prema državi 16.510.718 eura, a plata zaposlenima u Opštini nije povećavana 10 godina, sebi povećao platu za 550 eura, odnosno sa 1.160 eura na čak 1.709 eura, čime je postao najplaćeniji predsjednik Opštine u Crnoj Gori.

"Povećanje plate nije zaobišlo ni najvjernije Grbovićeve poslušnike koji su sekretari sekretarijata. Tako je Lazaru Mijanoviću, sekretaru Sekretarijata za lokalnu samoupravu, plata povećana sa 641 euro na 1.156 eura. Dakle, za čitavih 515 eura. Takođe, sekretaru Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Milanu Koraću, plata je povećana sa 636 eura na 1.150 eura - povećanje je iznosilo 514 eura“, kazao je on.

Vuković se zatim osvrnuo na slučaj Slavice Zindović, v.d. sekretarke Sekretarijata za komunalne poslove, saopštivši da je u pitanju primjer klasičnog kršenja Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru od strane Veselina Grbovića, јер је Zindovićevoj isplaćivan varijabilni dio zarade, koji po Zakonu pripada zaposlenom sa izuzetnim rezultatima i kvalitetom rada.

"Iako je privilegovana funkcionerka Opštine i u prethodnim godinama bila uživalac varijabila na zaradu, iz njenog imovinskog kartona proizilazi da joj je u 2018. godini, nakon povećanja plate, za period jun-decembar isplaćena varijabila u iznosu od 1.141 euro. To je direktno kršenje člana 21 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru gdje se navode 2 imperativna uslova koja lokalna samouprava mora ispuniti kako bi mogla isplaćivati varijabilni dio zarade zaposlenima. Prvi uslov je da lokalna samouprava nije prezadužena, odnosno da nije obuhvaćena sanacionim planom. Drugi uslov je da lokalna samouprava nema poreskih i drugih dugovanja prema Budžetu Crne Gore. Dakle, Opština Nikšić ne ispunjava ni jedan od dva obavezna uslova za isplate varijabila, jer je trenutno dug Opštine Nikšić oko 33 miliona eura, od čega je poreski dug prema državi 16.510.718 eura. Prema tome, isplatom varijabila privilegovanim funkcionerima počinjeno je flagrantno bezakonje sa elementom krivičnog djela zloupotreba službenog položaja“, pojasnio je Vuković.

S tim u vezi, Vuković je istakao da je ova privilegovana funkcionerka jednim potpisom predsjednika Opštine protivzakonito stekla onoliki iznos varijabile zarade koliko obične nikšićke porodice iznosi godišnji trošak ogrijeva, zimnice i školarine.

Pored toga, kazao je Vuković, ovo bezakonje samo je vrh ledenog brijega o čemu govore krajnje simptomatični budžetski podaci Opštine Nikšić:

"Neto zarade u javnoj upravi u 2017. godini iznosile su 2.945.228 eura, a neto zarade u javnoj upravi u 2018. godini iznosile su 2.752.544 eura, iako je broj izvršilaca u te dvije godine, prema revizorskim izvještajima, bio apsolutno identičan, dok običnim radnicima nije povećavana plata. Ta razlika od 182.684 eura, osnovano se sumnja, dobrim dijelom potiče od dodjele varijabila, bonusa i sličnih privilegija, koje su upravo te 2017. godine dostigle vrhunac", rekao je on.

Tokom izlaganja, Vuković je kazao da činjenica da se navedenim funkcionerima Opštine i jednopartijske vlasti u Nikšiću povećavaju plate i to u momentu kada blizu 5.500 zaposlenih ili 37% ukupno zaposlenih prima platu manju od 300 eura, dok plata običnih radnika u Opštini shodno pravilima nije povećana više od 10 godina, govori o tome da je situacija u Nikšiću katastrofalna, a da vlast ne vodi računa o građanima već o sopstvenim interesima i privilegijama.

"Ovo je jedan u nizu flagrantnih slučajeva kršenja Zakona u opštini Nikšić, koji se odvija pod direktnom kontrolom Veselina Grbovića. Zato pozivamo pravosudne institucije, Upravnu inspekciju i Državnu revizorsku instituciju da izvrše dubinsku i sveobuhvatnu reviziju poslovanja Opštine Nikšić, jer su anomalije i nepravilnosti prevršili svaku mjeru. U vezi ovih slučajeva podnijeli smo prijave ASK-u i Tužilaštvu protiv Veselina Grbovića i drugih odgovornih lica“, zaključio je 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.