Nuhodžić: Da se  obezbijedi bolja zaštita novinara
Foto: MUP

Nea današnjoj sjednici Odbora za evropske integracij

Nuhodžić: Da se obezbijedi bolja zaštita novinara

Neupitna je odlučnost države da u kontinuitetu unapređuje i štiti medijska prava i slobode, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je kazao da je potrebno sagledati mogućnost da se, kroz izmjene Krivičnog zakonika, obezbijedi bolja zaštita novinara, kao i nezastarjelost određenih krivičnih djela gdje su novinari potencijalne žrtve.

"Uvjeren sam da imamo zajednički cilj, a to je puna zaštita novinara, jer to znači potpuna zaštita slobode izražavanja kao jednog od važnih stubova razvoja društva“, poručio je Nuhodžić na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije.

Ministar je naglasio da su afirmacija i zaštita slobode izražavanja, medijskih sloboda, te zaštita poslenika javne riječi, u svim demokratskim i razvijenim društvima, a crnogorsko društvo to jeste, obaveza države.

"Njegujući principe različitosti, razumijevanja, slobode mišljenja i tolerancije, država  u kontinuitetu ulaže značajne napore da obezbijedi zaštitu novinara i unapređuje ambijent za rad medija, jer je to u interesu države, medija i građana. Ono što je nama od posebne važnosti su smjernice, sugestije, pa i primjedbe, partnera iz Evropske unije“, saopštio je Nuhodžić.

U nastavku, ministar je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova  uključeno u sve aktivnosti koje podrazumijevaju komunikaciju, saradnju  i zaštitu novinara. Govoreći o rezultatima, konstatovao je da su u nekim predmetima evidentirani i individualni propusti, kao i da uspjeh u rasvetljavanju svakog pojedinačnog slučaja zavisi od brojnih parametara, a najviše od  čvrstih dokaza.

"Nema selektivnog pristupa i nijedan predmet neće biti zatvoren, dok god postoji i najmanja mogućnost da se može doći do novih saznanja i dokaza“, rekao je Nuhodžić.

Ministar je predstavio podatke o napadima na novinare, kako za 2018. godinu, tako i za prethodne godine, koji pokazuju da je broj takvih slučajeva smanjen. Ukazao je da je obaveza svih nadležnih struktura da obezbijede zaštitu novinara i da sa maksimalnom posvećenošću postupaju u svim predmetima.

Nuhodžić je zaključio da je potrebno sagledati mogućnost da se, kroz izmjene Krivičnog zakonika, obezbijedi bolja zaštita novinara, kao i nezastarjelost određenih krivičnih djela gdje su novinari potencijalne žrtve. Takođe, podsjetio je na ranije iskazan stav o neophodnosti pooštravanja kaznene politike za povratnike i višestruke povratnike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.